Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.07.2015.

Kadeti Vojne akademije u Budimpešti



Brod posebne namene Rečne flotile Kopnene vojske „Kozara“ uplovio je juče u ranim jutarnjim časovima u Budimpeštu, gde ga je dočekao izaslanik odbrane Srbije u Mađarskoj pukovnik Zlatan Jeremić.

Posle više od dvadeset četiri časa neprekidne plovidbe od Bačke Palanke do mađarske prestonice, srpski vojni brod je u luci za ratne brodove mađarske vojske zaustavio svoje moćne mašine.

Posadu broda s komandantom Rečne flotile kapetanom bojnog broda Andrijom Andrićem na čelu i kadete treće godine roda rečnih jedinica Vojne akademije, koje je predvodio kapetan bojnog broda Vladimir Milinkov, primio je komandant Prvog puka ratnih brodova i pirotehničara mađarske vojske pukovnik Atila Čurgo. On je, pozdravljajući goste iz Srbije, istakao da njihova poseta predstavlja nastavak saradnje vojski Srbije i Mađarske koja se već godinama realizuje na zajedničkim vežbama.

- Istorijska poseta ratnog broda Rečne flotile Vojske Srbije našoj ratnoj luci nastavak je saradnje započete još 2009. godine. Već u septembru dva broda mađarske vojske učestvovaće na vežbi gađanja u Srbiji, čime će saradnja dve vojske biti još bogatija, rekao je pukovnik Čurgo.

Uzvraćajući na pozdrav, komandant Rečne flotile KoV Vojske Srbije kapetan bojnog broda Andrija Andrić istakao je da poseta kadeta Vojne akademije ratnoj luci mađarske vojske i prezentacija jedinice koja izvršava značajne zadatke u domenu razminiranja vodenih puteva predstavlja deo praktične obuke budućih oficira Rečne flotile KoV Vojske Srbije, ostvaren u saradnji sa mađarskom vojskom.

- Već šest godina na principima uzajamnog poverenja, međusobne razmene informacija i iskustava, produbljujemo saznanja o zajedničkim zadacima i plovidbi na reci Dunav. Od našeg prvog susreta na Mohaču, gde su nas dočekali pripadnici vaše vojske mogli smo da se uverimo u uređenost plovnog puta i sigurnu plovidbu. Naši kadeti su tokom ovih nekoliko dana uvežbavali navigaciju danju i noću, obučavali se za plovidbu međunarodnim plovnim putevima i osmatrali zvezdano nebo, osposobljavajući se tako za buduće zadatke. Znanja stečena tokom posete kadeta Vojne akademije ovoj jedinici mađarske vojske, biće dragoceno iskustvo koje će budući oficiri rečnih jedinica naše Kopnene vojske moći da iskoriste tokom svoje profesionalne karijere i rada na prvim dužnostima, rekao je pukovnik Andrić.

Posle postrojavanja i intoniranja srpske i mađarske himne, pukovnik Atila Čurgo je ukratko predstavio jedinicu kojom komanduje, a zatim su kadeti Vojne akademije i deo posade „Kozare“ posetili budimpeštanski Nacionalni univerzitet na kome se, na Vojnoj akademiji, školuju budući oficiri mađarske vojske. Nakon toga, obišli su mađarski parlament, a zatim su primljeni i u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti.

Drugog dana boravka u Mađarskoj kadeti su obišli Sentandreju, u kome od negdašnjih pet hiljada Srba, danas živi desetak srpskih porodica. Posle obilaska Muzeja Eparhije budimske Srpske pravoslavne crkve i Saborne Beogradske crkve, kadeti su obišli i sentoandrejski trg prepun spomenika nekadašnjeg srpskog prisustva u tom gradu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA