Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.06.2015.

Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015”



Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015”Sedmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015” otvoren je danas na Beogradskom sajmu pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i „Jugoimporta SDPR”, a u organizaciji Beogradskog sajma.

Sajam je otvorio ministar odbrane Bratislav Gašić koji je tom prilikom posebno pozdravio predstavnike delegacija iz 20 zemalja i izlagače iz inostranstva koji su, prepoznajući važnost Sajma, prisustvom doprineli kvalitetu te manifestacije, dajući joj međunarodni karakter.

Gašić je rekao da su u Ministarstvu odbrane ponosni na činjenicu da „Partner“ beleži kontinuirani rast po broju izlagača i po veličini izložbenog prostora, kao i po broju i rangu zvaničnih delegacija, što mu daje poziciju sličnih manifestacija u regionu.

-Ministarstvo odbrane, koje u ime Vlade Srbije koordinira rad odbrambene industrije, ulaže značajne napore da poveća konkurentnost srpske odbrambene industrije radi zadržavanja postojećih pozicija, a i pristupa novim tržištima – rekao je ministar Gašić.

Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015”On je podsetio da je u periodu između dva sajma, na inicijativu Ministarstva odbrane 2013. godine potpisan Administrativni aranžman sa Evropskom odbrambenom agencijom čime su se stvorili uslovi za aktivnije uključenje naših istraživačko-razvojnih i proizvodnih kapaciteta u odbrambenu industriju EU. Potpisano je nekoliko bilateralnih sporazuma od kojih posebno ističe Sporazum o vojnotehničkoj saradnji sa Ruskom Federacijom.

- Upućujem poruku da smo potpuno otvoreni za sve forme saradnje u ovoj oblasti – od školovanja do razvoja istraživača, preko zajedničkog nastupa na tržištima trećih zemalja – poručio je ministar odbrane.

On je, takođe, naglasio da je Srbija kroz Individualni akcioni plan partnerstva nastavila saradnju sa NATO organizacijom u oblasti naoružanja. Zabeležen je značajan napredak u implementaciji kodifikacionog sistema NVO, koji danas koristi više od 60 zemalja sveta, čime su stvoreni uslovi da proizvodi odbrambene industrije sa kodnom oznakom RS postanu vidljivi širem krugu korisnika.

- Srpska odbrambena industrija pored tradicije duge 161 godinu i značaja koje ima za operativne sposobnosti Vojske, ima i širi društveni značaj, jer je bila i biće jedan od važnih generatora tehnološkog i ekonomskog razvoja naše zemlje. Prepoznajući njen značaj, Vlada Republike Srbije će u narednom periodu pružati konkretnu podršku u cilju razvoja konkurentnosti odbrambene industrije i obezbeđenja novih tržišta – rekao je ministar Gašić.

Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015”O učešću „Jugoimporta SDPR“ na sajmu govorio je generalni direktor Jugoslav Petković, u ime suorganizatora sajma „Partner“. On je rekao da se to preduzeće u proteklom periodu transformisalo od trgovca NVO ka najvećem proizvođaču NVO u ovom delu Evrope. Naglasio je da je „Jugoimport“ okončao četvrtu fazu opremanja njihove fabrike složenih borbenih sistema, tako da će Srbija od jula prvi put u svojoj istoriji početi proizvodnju artiljerijskih cevi svih kalibara.

Dopremanjem njihovih proizvodnih kapaciteta u Valjevo ponovo se uspostavlja proizvodnja nevođenih raketa i artiljerijskih projektila velikog kalibra. On je prisutne sa zadovoljstvom obavestio da je počela izgradnja njihove fabrike streljačke municije u Uzićima kod Požege i da se početak proizvodnje očekuje u zadnjem kvartalu sledeće godine.

Petković je rekao da je na ovom sajmu „Jugoimport“ na svom štandu premijerno promovisao četiri svoja proizvoda – avion „sova“ četvorosed, borbeni patrolni čamac zadnje generacije, prenosni radar dometa 15 km sa solid stejt tehnologijom, nevođenju raketu vazduh -zemlja M50, kalibra 128 milimetara, velike razorne moći.

Istakao je da su kapaciteti fabrika srpske odbrambene industrije popunjeni do kraja godine i da će dobit „Jugoimporta“ ove godine biti među najvećima u istoriji kompanije.

Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2015”Ministar Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma i inostranim vojnim predstavnicima, potom su obišli sajamske štandove i upoznali se sa naučno-tehničkim i remontnim kapacitetima Ministarstva odbrane Republike Srbije, te dostignućima u proizvodnji i uslugama na štandovima izlagača domaće i inostrane vojne industrije.

Otvaranju sajma prisustvao je ministar odbrane Iraka, a tokom dana sajam su obišli ministar odbrambene industrije Pakistana, zamenik direktora federalne službe za vojnotehničku saradnju iz Ruske Federacije, direktor Direkcije za vojnu proizvodnju Alžira i direktor Uprave za nabavku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na sajmu učestvuju naučnoistraživačke, razvojne, remontne i prateće institucije Ministarstva odbrane Republike Srbije, proizvođači naoružanja i vojne opreme iz Srbije i inostranstva, trgovinska i zastupnička preduzeća. Ovogodišnji sajam okupio je rekordni broj izlagača – 116, od toga je 92 domaća i 24 inostrana. Oni će biti predstavljeni u halama 1 i 4 i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma.

Program 7. sajma NVO, koji traje do 26. juna, obuhvata i bogat stručni prateći program.

Foto TANJUG

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA