Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2015.

Svečani ispraćaj pripadnika Vojske Srbije u mirovnu misiju u Libanu



Danas su u kasarni "1. pešadijski puk  Knjaza Miloša Velikog" u Vranju svečano ispraćeni pripadnici pešadijske čete Četvrte brigade Kopnene vojske i voda Trećeg bataljona vojne policije koji odlaze u multinacionalnu operaciju „~UNIFIL~“ u Libanu. 

Svečanosti su  prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić,  zamenik načelnika GŠ VS general-potpukovnik Jovica Draganić, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici  grada Vranja, Pčinjskog okruga , opštine Trgovište, rodbina i prijatelji starešina i vojnika koji odlaze u mirovnu misiju i drugi gosti.

 Ministar odbrane Bratislav Gašić je komandiru pešadijske čete majoru Goranu Dejanoviću i komandiru voda za zaštitu snaga kapetanu Vladimiru Cvetkoviću uručio zastave Republike Srbije, a oni su tom prilikom naglasili da će odgovorno, profesionalno i časno izvršiti sve postavljene zadatke i dostojno predstavljati Vojsku Srbije i Republiku Srbiju.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je poželeo mirovnjacima srećan put u  Liban, dobro zdravlje i uspešno izvršavanje zadataka na ponos Vojske Srbije i srpskog naroda.

„ Učešćem u mirovnim operacijama, Srbija potvrđuje svoj interes i nameru da konkretno doprinese regionalnoj, evropskoj i svetskoj bezbednosti, kao i poštovanju međunarodnog prava i mira. Jačanje mira i bezbednosti, kao pretpostavka ukupnog razvoja, doprinosi i zaštiti univerzalnih vrednosti međunarodnog sistema, kao što su ljudska prava, demokratija i vladavina prava. Republika Srbija smatra angažovanje pripadnika VS u multinacionalnim operacijama širom sveta značajnim elementom svoje spoljne politike. Učešćem  pokazujemo da smo aktivni činilac očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti i nastavljamo mirotvoračku tradiciju i potvrđujemo sopstveni ugled“, naglasio je ministar Gašić.

Obraćajući se starešinama i vojnicima pešadijske čete i voda vojne policije, on je još rekao:

„ Tražiće se od vas, da izvršavajući zadatke očuvanja mira u međunarodnom okruženju i specifičnim uslovima, pored profesionalizma, pokažete dodatno naprezanje, odgovornost i požrtvovanje. Vaše angažovanje u ovoj misiji biće kao i uvek dokaz vrhunske osposobljenosti i posvećenosti srpskog vojnika da uspešno izvršava postavljene zadatke. Rad vaših prethodnika, angažovanih u multinacionalnim operacijama, ocenjivan je ne samo najvišim ocenama, već i dodeljenim priznanjima od strane predstavnika UN i država partnera, a to je za sve nas obaveza više da se nastavi istim putem. Prihvatili ste izazov, sada je cilj da zadatak izvršite bezbedno, sigurno i profesionalno, poštujući kulture drugih, a dičeći se našom. Rečima i delima, prenesite poruku mira i prijateljstv. Vojska Srbije će biti uz vas, svakodnevno održavati kontakt i voditi računa o svemu što se dešava u misiji“.

Od komandira pešadijske čete majora Gorana Dejanovića saznajemo da su starešine i vojnici tog sastava obuku izveli na poligonu „Borovac“ na bazi „Jug“.

„ Čast mi je i veliko zadovoljstvo što ću predstavljati svoju državu, narod i vojsku i nadam se da će mi učešće u misiji doneti nova iskustva i znanja „ – rekao je major Dejanović.

Komandir voda za zaštitu snaga kapetan Vladimir Cvetković navodi da će se vojni policajci u misiji baviti pre svega obezbeđenjem ljudstva, pokretnih stvari i objekata.

Ljubav prema vojsci, uniformi i poslu motivisala je desetara Sanju Striković za učešće u multinacionalnim operacijama, a očekuje da će joj iskustva i novostečena znanja iz mirovne misije omogućiti i napredovanje u karijeri. „ Roditelji i prijatelji su ponosni na mene – kaže Sanja – baš kao što sam ja ponosna na uniformu, četu, brigadu i Vojsku Srbije“.

Starijeg vodnika prve kalse Radoslava Veljkovića su  ispratili supruga Ivana, sinovi Stefan i Andrija i ćerka Dunja. Porodica je srećna što će muž i otac čuvati mir u dalekoj zemlji, a dobro su se organizovali da se njegov nedostatak što manje oseti u porodičnom životu.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA