Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.05.2015.

General Diković na Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja



Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković učestvovao je na dvodnevnoj, devetoj po redu, Konferenciji načelnika generalštabova balkanskih zemalja, koju je juče u Bečićima otvorio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić.

Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja je važna inicijativa za jačanje vojne saradnje između država na Balkanu. Suštinu aktivnosti ove inicijative čine obuka i obrazovanje, odnosno aktivnosti u kojima se stiče zahtevani nivo interoperabilnosti što omogućava zajedničko delovanje u najrazličitijim situacijama. Poseban akcenat je na saradnji u suprostavljanju i sprečavanju situacija koje su izazvane prirodnim nepogodama, jer su se upravo ove zemlje u poslednje vreme suočile sa vrlo ozbiljnim problemima te vrste.

Zemlje članice inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora. Održavanje Konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja potvrđuje značaj regionalne vojne saradnje i dobrosusedskih odnosa između balkanskih zemalja, radi održavanja i jačanja stabilnog bezbednosnog okruženja u regionu i Evropi.

Na ovogodišnjoj konferenciji, kao gosti, učestvuju zamenik predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO general-potpukovnik Mark Šisler, komandant Združenih snaga NATO iz Napulja admiral Mark Ferguson i zamenici načelnika generalštabova oružanih snaga Slovenije i Hrvatske.

U okviru ove inicijative svake godine održava se zajednička vežba. Ove godine, to je vežba podržana računarskim simulacijama „Balkanski mostovi“ koja se održava u Bugarskoj, dok se za 2016. godinu planira izvođenje vežbe jedinica za specijalna dejstva, u Grčkoj.

Na ovogodišnjoj konferenciji pukovnik Mirjana Milenković predstavila je napredak koji je ostvarila Vojska Srbije u pogledu učešća u multinacionalnim operacijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije. Pored delegacije Vojske Srbije, nacionalne prezentacije održale su i delegacije oružanih snaga Crne Gore, Grčke i Turske.

General Diković vodio je odvojene razgovore sa načelnikom Generalštaba oružanih snaga Albanije general-majorom Jeronimom Bazoom, načelnikom Generalštaba oružanih snaga Bugarske vice admiralom Rumenom Nikolovim, kao i sa komandantom Združenih snaga NATO iz Napulja admiralom Markom Fergusonom.