Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.05.2015.

Otvorena međunarodna konferencija o moralu vojske i vojnom vođenju



Otvorena međunarodna konferencija o moralu vojske i vojnom vođenjuPeta godišnja međunarodna konferencija o moralu vojske i vojnom vođstvu u organizaciji Međunarodnog udruženja vojnih etičara u Evropi (~Euro-ISME~) otvorena je danas u Centru za simulacije na Vojnoj akademiji.

U ime domaćina, prisutnima se obratio načelnik Vojne akademije general-major Goran Zeković koji je istakao važnost vojne etike u školovanju i životu svakog oficira. Prema njegovim rečima, svaki budući starešina mora da ovlada osnovnim pojmovima morala i etike, spozna problematiku primenjene etike i profesionalne vojne etike kako bi razvio neophodne sposobnosti za moralno rasuđivanje i bio sposoban da usvojena znanja primeni u kriznim situacijama i ratu.

Otvarajući konferenciju, predsednik ~Euro-ISME~ general Benoit Rojal istakao je da su glavne teme ovogodišnje konferencije „Etika u vojnom liderstvu“ i „Trajni i savremeni izazovi za vojne lidere“.

Otvorena međunarodna konferencija o moralu vojske i vojnom vođenju- Etika u vojnoj komandi treba da bude primerna i da uspostavlja standarde i oblikuje ponašanje svojih podređenih. Pružanjem dobrog primera nadređeni pokazuje da visoki etički zahtevi mogu da budu postignuti. Činjenica je da postupci govore više od reči, pa je rukovođenje primerom najmoćniji način obrazovanja, rekao je general Rojal napominjući da su njegovi zaključci plod 35-godišnjeg rada u uniformi. On je dodao da se mladi vojnici i starešine najviše ugledaju upravo na starešine koje sreću tokom svoje obuke i karijere. General Rojal podvukao je da se obrazac komandovanja i ponašanja koji je usvojen u miru primenjuje i u ratu.

Prisutnima se obratio i rektor Univerziteta odbrane general-major Mladen Vuruna koji je podsetio da, iako je kao predmet kasnije uvedena, vojna etika predstavlja deo vaspitanja svakog srpskog oficira od prvog dana postojanja Vojne akademije. On je naglasio da je vojni poziv častan, a kolika je svest srpskih oficira o tome najbolje svedoči moto Vojne akademije „Čast je naša imovina“.

Otvorena međunarodna konferencija o moralu vojske i vojnom vođenjuKonferencija traje do 13. maja i na njoj učestvuju predstavnici vojnih i civilnih institucija iz Australije, Austrije, Belgije, Brazila, Grčke, Estonije, Izraela, Kanade, Kine, Kolumbije, Mađarske, Norveške, Nemačke, Rumunije, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Holandije, Češke i Švajcarske. Više od 70 učesnika, naredna tri dana, kroz predavanja i radionice razmeniće znanja i iskustva sa kolegama iz sveta.

Međunarodno udruženje vojnih etičara u Evropi (~Euro-ISME~) predstavlja prvu organizaciju naučnika, akademskih profesora i vojnih učesnika koji zajedno sarađuju na polju vojne etike, sa fokusom na evropske zemlje.