Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.05.2015.

Seminar o rodnoj ravnopravnosti za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije




U Domu Vojske Srbije danas je održan seminar o rodnoj ravnopravnosti u sistemu odbrane na kome su učestvovali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su na dužnostima vezanim za odnose sa javnošću.

Tokom jednodnevnog seminara, u organizaciji Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i ~SEESAC UNDP~, polaznici su bili u prilici da usavrše svoja znanja i veštine o prepoznavanju medijskog izveštavanja bez diskriminacije u sektoru odbrane.

Otvarajući skup, načelnik Odeljenja za informisanje i internet Uprave za odnose sa javnošću potpukovnik dr Mihailo Zogović, ukazao je na veliku ulogu koju imaju mediji u promociji rodno senzitivnog izveštavanja, posebno ističući da Ministarstvo odbrane, među sličnim institucijama, prednjači u implementiranju principa rodne ravnopravnosti. On je, takođe, izrazio uverenje da će današnji seminar doprineti stvaranju ambijenta u kome će se pitanja rodne ravnopravnosti tretirati na savremen način.

Prema rečima Danijele Đurović iz ~UNDP/SEESAC ~ kancelarije u Beogradu, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije deo su regionalne mreže ministarstava odbrane koja broji 33 instruktora u oblasti rodne ravnopravnosti, koji su obučili oko 1500 oficira i vojnika o tome kako da prepoznaju i time doprinesu sprečavanju diskriminacije u sistemu odbrane.

Uz predavače iz Ministarstva odbrane, polaznicima su se obratili i doskorašnja poverenica za rodnu ravnopravnost prof. dr Nevena Petrušić, koja je govorila o zakonskim okvirima i pojmovniku diskriminacije, kao i novinarka dnevnog lista „Danas“ Jelena Diković koja je predavala o postulatima medijskog izveštavanja bez diskriminacije, kao i o primerima iz prakse sa fokusom na sistem bezbednosti.