Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2015.

Kako je fotografija gardista osvojila internet



Fotografija gardista Vojske Srbije, snimljena neposredno pred poletanje za Moskvu, gde će učestvovati na vojnoj paradi povodom Dana pobede postala je veliki hit na internetu i društvenim mrežama.

Kako je fotografija gardista osvojila internetNa zvaničnom profilu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Fejsbuku, fotografija ima više od 36000 sviđanja, podeljena je na drugim profilima više od 1600 puta, a interakciju sa fotografijom ostvarilo je gotovo milion korisnika ove društvene mreže.

Veliki broj portala u zemlji i inostranstvu preneo je ovu fotografiju uz naslove "Srpski vojnici sa tri prsta zapalili internet", "Selfi sa tri prsta: Gardisti Vojske Srbije otišli da paradiraju pred Putinom", "Ponos u srcu: Garda Vojske Srbije otputovala u Moskvu". Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, čiji privatni Tviter profil prati skoro 16.500 osoba, objavio je fotografiju naših gardista uz komentar "dolaze nam srpski gardisti". Njegovu objavu retvitovalo je 206 osoba.

Autor fotografije je saradnik Medija centra „Odbrana“ Igor Salinger koji se, kako kaže, trudio da verodostojno, ali i estetki što dopadljivije, prenese atmosferu sa događaja.

- Još dok su se vojnici postrojavali, slušali poslednja uputstva pretpostavljenih, komandanta Garde, načelnika Generalštaba, kako da što dostojnije predstave Srbiju u Moskvi, došao sam na ideju da fotografišem srpske gardiste u avionu, neposredno pred poletanje, kada je popustila tenzija zbog ispraćaja pred kamerama, fotoapratima i generalima, rekao je Salinger.

On dodaje još i da neke fotografije nastaju promišljeno i planski, a druge impulsivno i u trenutku, a da ova je ova fotografija svojevrsna kombinacija jednog i drugog.

- Želja mi je bila da snimim interakciju učesnika, njihove emocije, da što vernije dočaram publici ono što nisu bili u prilici da vide svojim očima, što je uostalom i smisao novinarskog, u ovom slučaju fotoreporterskog posla.