Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.04.2015.

Somborska kasarna dobila pijaću vodu



Ministar odbrane Bratislav Gašić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, komandant Komande za obuku general-potpukovnik Đokica Petrović, načelnik zapadnobačkog okruga Rajko Majstorović i gradonačelnik Sombora Saša Todorović prisustvovali su danas u Somboru priključivanju kasarne „Aerodrom“ na gradsku vodovodnu mrežu.

Tom prilikom ministar Gašić istakao je da je somborska kasarna do 2003, kada je Zavod za preventivnu medicinsku zaštitu utvrdio da voda ne ispunjava potrebne kriterijume, više od 60 godina imala svoj sistem za vodosnabdevanje.

- Posle 12 godina, uz pomoć lokalne samouprave, kasarna ponovo dobija pijaću vodu, što je za Vojsku od velikog značaja jer su u prethodnom periodu pijaću vodu morali da dopremaju kamionima sa točilišta, a to je iziskivalo značajna sredstva, rekao je Gašić izrazivši uverenje da će pijaća voda do kraja leta biti priključena u svim objektima u kasarni.

Ministar je istakao da je prema proračunima iz 2010. godine bilo planirano da se za rekonstrukciju vodovodne mreže u kasarni „Aerodrom“ izdvoji 110 miliona dinara, ali se zajedničkim delovanjem Vojske i lokalne samouprave taj novac uštedeo, napomenuvši da je Vojska jedini sistem koji sve svoje troškove izmiruje na vreme.

- Cilj nam je da u 2015. godini poboljšamo uslove u objektima koje već koristimo. U planu je da zaposednemo i dve kasarne, u Pirotu i Surdulici, rekao je ministar Gašić i dodao da je takođe u planu da se aerodrom u Sjenici očisti od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava i ponovo stavi u funkciju.

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović istakao je da je Vojska Srbije u lokalnoj samoupravi grada uvek imala pouzdanog partnera, te da će se ta tradicija i u budućnosti nastaviti.

- Ovo je samo jedan od prvih koraka koje smo učinili za naše sugrađane vojnike, a uskoro će biti završeno i asfaltiranje piste za postrojavanje, rekao je gradonačelnik dodajući da će grad Sombor uvek biti tu za Vojsku.

Odgovarajući na pitanja novinara o važnosti učešća srpske vojske na paradi u Moskvi, ministar je istakao da Vojska Srbije sedamdeset godina pobede nad fašizmom doživljava kao tekovinu svojih predaka i da se odazvala na vojne parade drugih zemalja i ranije, podsećajući da su naši vojnici marširali 2010. u Libiji, a pre šest meseci u Parizu. Gašić je rekao da je i Srbija prošle godine veličanstvenom paradom „Korak pobednika“ odala počast svim svojim precima. Da pozivi za učešće na paradama u inostranstvu nisu retkost, dokaz je i poziv kineske vojske na paradu 3. septembra u Pekingu.

Somborska kasarna od 2003. godine iz internog vodovoda obezbeđuje samo tehničku vodu, dok se pijaća dopremala cisternama sa gradskog izvorišta.Formiranjem Prvog centra za obuku 2006. godine pokrenuta je inicijativa za rešavanje tog problema u čijem je cilju rađeno više projekata. Na ovogodišnjoj zakletvi vojnika na dobrovoljnom služenju ministar odbrane dogovorio je sa čelnicima lokalne samouprave rešavanje ovog problema.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Одговори на новинарска питања | FLV
Изјава градоначелника Сомбора  | FLV
Обилазак | FLV