Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.04.2015.

Dodela odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije




Ministar odbrane Bratislav Gašić, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, uručio je danas ukaze o unapređenju u viši čin i odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na svečanosti u Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba.

Uručeni su ukazi oficirima koji su unapređeni u čin generala.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikovano je osam sastava Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, zlatnom i srebrnom medaljom u oblasti odbrane i bezbednosti odlikovano je 19, a zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu odlikovano je 32 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Čestitajući unapređenima i odlikovanima, ministar Gašić je istakao da su pripadnici sistema odbrane u protekloj godini, kao i mnogo puta do sada, pokazali koliko su spremni, požrtvovani, hrabri i odlučni.

- Potvrdili ste da ste patriote i da ponosno sledite viševekovnu tradiciju. Dokazali ste da Vojska predstavlja važan segment suvereniteta i integriteta naše države. Svi vi danas prisutni, baš kao i ostali pripadnici vojske, pokazali ste da nema nerešivih situacija i da ćete uvek stati u prvi red kada treba da se odbrani otadžbina i da se zaštite naši građani – naglasio je ministar odbrane.

Govoreći o vanrednim situacijama koje su zahvatile Srbiju, ministar Gašić je istakao da  su pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane svesno rizikovali sopstvene živote i dali sve od sebe da se spase imovina i osigura bezbednost stanovništva.

- Takva dela ne smeju ostati neprimećena. Baš zato i jesmo danas ovde. Želimo da vam odamo priznanje i da vam na ovoj svečanosti uručimo ukaze, ali i odlikovanja koja spadaju u najvažnije simbole državnog identiteta. U znak sećanja na dan koji predstavlja trajan izvor i nadahnuće srpskom narodu i našoj vojsci, izuzetno mi je zadovoljstvo što sam u prilici da uručim devetnaest medalja za zasluge i trideset dve medalje za revnosnu službu – poručio je ministar Gašić dodajući da je to prilika da se pripadnicima sistema odbrane oda priznanje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u jačanju sistema odbrane, ali i Srbije u celini.

Obraćajući se dobitnici odlikovanja i vojnih priznanja, ministar odbrane je istakao da od ovog trenutka predstavljaju elitu sistema odbrane.

- Od danas je na vama i posebna odgovornost. Zvanja i odličja koja ste dobili nosite ponosno, svesni toga da ste značajem važnosti odlikovanja, kao i ovim činom, postali primer za ugled svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Uveren da će i ostali pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije slediti vaš primer i da će poput vas, u svakoj situaciji, pokazati kako se voli domovina – poručio je ministar Gašić okupljenima ukazujući da treba da nastave da pomažu građanima i stvaraju uslove za bolju budućnost, ali i da nastave da profesionalno izvršavaju zadatke, uvažavaju tradicionalne i implementiraju nove vrednosti, na način na koji to rade sve moderne vojske u Evropi.

Današnjoj svečanost prisustvovali su i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање министра Гашића | FLV
Додела одликовања | FLV