Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.04.2015.

Obeleženo sedam decenija od proboja Sremskog fronta



U okviru spomen-komleksa Sremski front u Adaševcima kod Šida, danas je obeležena 70. godišnjica od proboja Sremskog fronta.

U ime Vlade Republike Srbije, vence je položio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, a delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je general-potpukovnik Jovica Draganić, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije.
Vence kraj spomen obeležja u čast poginulih boraca za oslobođenje zemlje od fašizma, položile su i delegacije AP Vojvodine, predstavnici boraca NOR-a, u ime Rusije ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici ambasada Ukrajine, Belorusije, Bugarske…

Obraćajući se borcima NOR-a, učesnicima u borbama na Sremskog frontu, potomcima poginulih boraca i građanima, Vulin je poručio da je istina o zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata izašla na videlu i zahvaljujući borbama na Sremskom frontu.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, čestitajući godišnjicu, istakao je da Rusija ima veliko poštovanje i zahvalnost srpskim junacima koji su učestvovali u proboju Sremskog fronta, kao i da se taj podvig nikada neće zaboraviti.

Navodeći da će za tri nedelje srpski i ruski vojnici zajedno defilovati Crvenim trgom, u okviru Parade pobede u Moskvi, Čepurin je rekao da je najvažnija stvar za veterane da osećaju poštovanje i pažnju i da znaju da se sećamo i da smo ponosni na njih.

Proboj Sremskog fronta, koji je trajao 175 dana - od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine označio je i okončanje Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije.

Sa obe strane učestvovalo je oko 250.000 vojnika, a uz jedinice Jugoslovenske armije borile su se i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i Brigada "Italija".

U teškim i krvavim borbama, na snegu i vetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene Armije, 630 pripadnika bugarske Narodne Armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na neprijateljskoj strani poginulo je oko 30.000 vojnika.

Vest, foto, video: Tanjug

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обележено седам деценија од пробоја Сремског фронта | FLV