Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2015.

Susret ministara odbrane Srbije i Belorusije



U toku Četvrte moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti ministar Gašić sastao se danas sa ministrom odbrane Republike Belorusije general-majorom Andrejem Ravkovim.

Gašić i Ravkov razgovarali su o unapređenju saradnje u oblasti odbrane i usaglasili se da je nakon potpisivanja Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Belorusije o saradnji, u novembru 2014. godine, bilateralna vojna saradnja krenula uzlaznom putanjom.

- Prostora za dalju saradnju u oblasti odbrane ima, posebno u oblasti naučno-tehničke saradnje, ali i kroz remont i nabavku delova za vazduhoplove, modernizaciju sredstava naoružanja i vojne opreme. Kao oblasti od obostranog interesa prepoznajemo i vojnomedicinsku i vojnoobrazovnu saradnju, dodao je ministar Gašić.

Na sastanku, ministar Gašić je istakao da su evropske integracije jedan od najvažnijih prioriteta u radu Vlade Srbije, ali da Srbija kao vojno neutralna zemlja sarađuje sa svim zemljama partenrima. Gašić je dodao da Srbija posebno ceni iskrenu podršku Belorusije teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije.

Na kraju sastanka ministar Gašić pozvao je ministra Ravkova da poseti Srbiju do kraja ove godine.