Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.04.2015.

Gašić i Šojgu o unapređenju saradnje u oblasti odbrane



Ministar odbrane Republike Srbije Bratislav Gašić sastao se u Moskvi sa ministrom odbrane Ruske Federacije, generalom armije Sergejem Kužugetovičem Šojguom.

Dvojica ministara potvrdili su da se tradicionalno dobri odnosi Srbije i Rusije stalno unapređuju i da tome ide u prilog odluka predsednika Srbije da jedinica Vojske Srbije učestvuje u svečanom defileu na Paradi pobede koja se u Moskvi održava 9. maja 2015. godine.

- Na taj način, Vojska Srbije i Republika Srbija će dati pun doprinos obeležavanju istorijske pobede nad fašizmom, za šta je polaganjem mnogih života plaćena izuzetno visoka cena, rekao je ministar Gašić.

U nastavku razgovora, ministar Gašić istakao je da je punopravno članstvo u EU jedan od najvažnijih prioriteta u radu Vlade Republike Srbije, ali da to neće sprečiti razvoj saradnje sa svim državama i na Istoku i na Zapadu, koje su opredeljene da unapređuju odnose na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja. Gašić je dodao i da je učešće Republike Srbije u programu „Partnerstvo za mir“ optimalan okvir saradnje sa NATO, u skladu sa proklamovanom vojnom neutralnošću.

Gašić i Šojgu razgovarali su o političko-bezbednosnoj situaciji i aktuelnim izazovima u regionu i svetu, uključujući krizu u Ukrajini, pre svega sa aspekta obaveza koje tokom ove godine proističu iz predsedavanja Srbije OEBS-om.

Na sastanku zaključeno je da saradnja u oblasti odbrane iz godine u godinu sve bolja o čemu svedoči i Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

Dogovoreno je i da bi težište buduće saradnje u oblasti odbrane trebalo da bude usmereno na realizaciju planiranih aktivnosti bilateralne vojne saradnje, sa naglaskom na zajedničkoj obuci i vežbama, dok bi trebalo stvoriti uslove za intenziviranje vojno-tehničke i vojnomedicinske saradnje.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра одбране (Б92) | FLV
Састанак (Б92) | FLV