Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.04.2015.

Premijer Vučić, ministar Gašić i general Diković obišli pripadnike RViPVO na aerodromu



Premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković obišli su danas jedinice 204. vazduhoplovne brigade RViPVO i 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva na aerodromu Batajnica.

Posle sastanka sa komandantom RViPVO general-majorom Rankom Živakom, i komandantima 204. vbr i 250. rbr brigadnim generalom Predragom Bandićem i pukovnikom Savom Milenkovićem, oni su obišli dežurnu jedinicu lovačke avijacije 204. vbr posle čega su prisustvovali poletanju aviona MiG-21, a zatim i prikazu osposobljenosti pripadnika 250. rbr.

Usledilo je tradicionalno tucanje jajima, povodom Vaskrsa.

Premijer Vučić čestitao je Vaskrs svim pripadnicima sistema odbrane, zahvalio na požrtvovanosti i hrabrosti, i poručio da će imati još mnogo teških zadataka „jer je to njihov posao, težak, ali najlepši, koji zahteva posebne, drugačije ljude koji ne štede sebe, bore se i vole ovu zemlju“.
- Poručio bih da će već pre kraja godine oni osetiti boljitak za sebe i svoje porodice, i da ne treba da očekuju umanjenje životnog standarda. Mi smo danas vodili ozbiljne i temeljne razgovore, analizirali stanje u srpskom vazduhopolsovstu, takođe, doneli smo određene mere i zaključili da je naše opredeljenje da čuvamo Vojsku Srbije, da unapređujemo njene kapacitete i resurse, da uvek budemo spremni da sačuvamo, zaštitimo i odbranimo svoju zemlju, iako vodimo miroljubivu politiku i ne očekujemo bilo kakve probleme, rekao je premijer Srbije.

On je dodao da će u vazuhoplovstvo biti ulagano predviđenim sredstvima iz Ministarstva odbrane, ali i sredstvima Vlade putem određenih javnih preduzeća.

- Treba kupiti dva helikoptera Mi-17 i moderniji Mi-171, potrebno je ojačati transportnu avijaciju, a u četvrtak ćemo, na sednici Vlade, doneti odluku o davanju finansijskih sredstava za nabavku rezervnih delova za kompletnu lovačku avijaciju. To nije mali novac. Cilj nam je da imamo sve avione MiG- 29 i MiG- 21 u najboljem stanju, a želja da do kraja naredne godine imamo četiri jednoseda i dva dvoseda, poručio je Vučić i dodao da izdvojen novac treba da iznosi „400 plus 200 miliona dinara“.

Prema njegovim rečima „Srbija će sama šititi svoje nebo, suverenitet i vazdušni prostor“.
- Ministarstvo odbrane i Generalštab Vojske Srbije već su naručili dodatne rezervne delove za „neve“ i „kubove“, popravljamo resurse i dokazujemo da smo sposobni da štitimo naše nebo, rekao je premijer.

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer je rekao da ne postoje sukobi u Vojsci Srbije, da je ona „jedinstvena, snažna i spremna da odgovori na sve zadatke“. On je dodao da je danas bilo reči o helikopterskoj nesreći i da je poruka svima da „vojska nastavi da obavlja svoje zadatke jednakom hrabrošću i posvećenošću, još snažnije nego što je to bilo do sada“.
- Važno je da u Vojsci i dalje postoje duh, borbenost, hrabrost, odanost i želja da se pomogne ljudima. Njihov posao je da se ponašaju odgovorno, da obavljaju najteže zadatke, i tako će biti i u budućnosti, poručio je Vučić.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање премијера Вучића | FLV
Одговори на новинарска питања | FLV
Обилазак | FLV