Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.03.2015.

Promotivni sastanak povodom 7. međunarodnog sajma




Na Beogradskom sajmu danas je održan promotivni sastanak kojim je najavljeno održavanje 7. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme – „Partner 2015”, koji će biti održan od 23. do 26. juna. I ove godine je generalni pokrovitelj te manifestacije Ministarstvo odbrane, suorganizator „Jugoimport-SDPR”, a izvršni organizator Beogradski sajam.

O predstojećem „Partneru 2015” govorili su general-major prof. dr Bojan Zrnić, zastupnik pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse, Aleksandar Lijaković, direktor Direkcije za komercijalne poslove „Jugoimporta-SDPR” i Mirjana Lukić, savetnik generalnog direktora Beogradskog sajma. Skupu su prisustvovali predstavnici ustanova Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, proizvođači naoružanja i vojne opreme i predstavnici medija.

Prisutne je, u ime generalnog pokrovitelja te manifestacije, pozdravio general Zrnić. On je rekao da je tokom decenije uspešnog postojanja „Partner” stekao značajnu ulogu u regionalnim okvirima među sličnim manifestacijama na kojima se predstavljaju proizvodi i tehnologije namenjene potrebama odbrane.

- Poseban značaj ovoj manifestaciji daje predstavljanje na jednom mestu istraživačkih, razvojnih, opitnih, proizvodnih i remontnih kapaciteta MO, zajedno sa fabrikama odbrambene industrije Srbije i drugim domaćim naučnim, istraživačkim i proizvodnim institucijama, čiji je zajednički zadatak opremanje Vojske Srbije i drugih činilaca sistema odbrane za izvršenje njihovih misija i zadataka, u odgovoru na moderne izazove i pretnje po bezbednost Srbije. Osim toga, želja nam je da na Sajmu predstavimo našim partnerima u regionu i svetu potencijale  Srbije za saradnju u oblasti odbrambenih tehnologija i za rad na zajedničkim projektima istraživanja, razvoja i proizvodnje. U tom smislu najavljujem prisustvo na sajmu „Partner” prvi put predstavnika Evropske odbrambene agencije, sa kojom Ministarstvo odbrane ima zaključen administrativni aranžman – istakao je general Zrnić.

General Zrnić je naglasio da učešće inostranih izlagača na Sajmu takođe ima primetan trend rasta, kako po broju, tako i raznolikosti ponuda, što ukazuje na to da su i oni prepoznali širi značaj ove manifestacije. Prema njegovim rečima očekuje se prisustvo više od 20 zvaničnih delegacija iz partnerskih i prijateljskih zemalja.

-Učešće renomiranih izlagače iz inostranstva nudi dobru priliku našim proizvođačima NVO, prvenstveno iz grupacije odbrambene industrije Srbije da unaprede postojeće i uspostave nove oblike saradnje od zajedničkog interesa – rekao je zastupnik pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse.

Govoreći o planovima „Jugoimporta-SDPR” i predstavljanju namenske industrije na „Partneru 2015” Aleksandar Lijaković je najavio da će se, za razliku od prethodne manifestacije, ove godine vratiti na staru praksu (koja je ustanovljena 2004. od osnivanja Sajma) da „Jugoimport” integriše nastup preduzeća odbrambene industrije Srbije, te niza manjih preduzeća, koji su kooperanti u proizvodnji složenih borbenih sistema i drugih preduzeća, koja su manje ili više usmerena prema odbrani, kao oblasti delatnosti.

Prema njegovim rečima „Jugoimport” će na Partneru 2015. pokazati četiri nova borbena sistema, koji su za sada iznenađenje. Pored toga, biće prikazana i sredstva koja godinama razvijaju, a koja svake godine dobijaju neku novu karakteristiku, kvalitet.

Projekt menadžer „Partnera” Mirjana Lukić je istakla da je Beogradski sajam prema nekim parametrima postao vodeća manifestacija ove vrste u regionu. To je potkrepila i brojkama. Vojna tehnika prikazuje se na 17.600 kvadrata izložbenog prostora u halama i 5.000 otvorenog izložbenog prostora, a prethodna manifestacija imala je 93 direktna izlagača i 6.000 registrovanih posetilaca.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Заступник помоћника министра одбране за материјалне ресурсе, генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић | FLV
Директор Дирекције за комерцијалне послове „Југоимпорта-СДПР” Александар Лијаковић | FLV
Саветник генералног директора Београдског сајма Мирјана Лукић | FLV