Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.03.2015.

Kontigent Vojske Srbije ispraćen u misiju UN na Kipru



Kontigent Vojske Srbije ispraćen u misiju UN na Kipru U niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ danas su ispraćeni pripadnici Vojske Srbije koji odlaze u misiju Ujedinjenih nacija UNFICYP na Kipru. Događaju su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-major Milosav Simović, komandant Treće brigade brigadni general Mile Jelić, komandant Mešovite artiljerijske brigade pukovnik Zvonko Stojković, komandanti jedinica i ustanova iz niškog garnizona, predstavnici Niša, članovi porodica, rodbina i prijatelji pripadnika Vojske Srbije koji se upućuju u multinacionalnu operaciju.

Komandant Kopnene vojske general-major Milosav Simović je komandiru streljačkog voda koji se upućuje u mirovnu misiju kapetanu Marku Markoviću uručio državnu zastavu Republike Srbije i tom prilikom poručio da ponosno i časno predstavljaju jedinicu, Vojsku Srbije i Republiku Srbiju.

Genral Simović je obraćajući se prisutnima naglasio da se u ovom trenutku 212 pripadnika Kopnene vojske nalazi u multinacionalnim operacijama na Kipru, u Libanu, Kongu, Somaliji, Obali Slonovače i Centralnoafričkoj Republici.

„Streljački vod Mešovite artiljerijske brigade će biti osma smena iz sastava Kopnene vojske, koja se na Kipru angažuje u okviru mađarsko-slovačkog kontigenta“ rekao je general Simović i poručio: „ Očekujem da na najbolji mogući način izvršite sve postavljene zadatke i dostojno, kao i vaši prethodnici, predstavljati državu Srbiju i Vojsku Srbije“.

Kontigent Vojske Srbije ispraćen u misiju UN na Kipru Meseci obuke su iza starešina i vojnika streljačkog voda Mešovite artiljerijske brigade i zato za njih, po rečima komandira voda kapetana Marka Markovića, nema nikakvih nepoznanica u vezi izvršavanja zadataka u multinacionalnoj operaciji.

„Vod je obučen i spreman za izvršavanje svih zadataka u misiji. Pripremali su nas ljudi koji su već učestvovali u misiji, dok je deo nas bio na izviđanju u zoni mirovne operacije, gde smo sagledali sve pojedinosti oko angažovanja. Ponosni smo na to što ćemo da predstavljamo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju na ovom zadatku i što ćemo moći da na pravi način pokažemo lik pripadnika vojske i naše države“ rekao je kapetan Marković

Streljački vod Mešovite artiljerijske brigade će se na Kipru nalaziti u sastavu slovačkog kontigenta, to jest u četi koju će činiti po jedan vod iz oružanih snaga Slovačke, Mađarske i Srbije. Pripadnici voda su danas krenuli autobusima za Budimpeštu, odakle će avionom odleteti na Kipar.

photoFOTOGALERIJA