Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.03.2015.

Susreti ministra odbrane sa komandantima misija UN i EU u Centralnoafričkoj Republici



Ministar odbrane Bratislav Gašić sastao se sa komandantom misije ~EUFOR RCA~ brigadnim generalom Žanom Markom Bakeom i komandantom vojne komponente misije ~MINUSCA~ general-majorom Martinom Čomuom Tumentom.

U razgovoru sa Bakeom, Gašić je istakao da mu je velika čast što kao prvi ministar odbrane obilazi naše mirovnjake u Centralnoafričkoj Republici. On je posebno naglasio povećano angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u mirovnim misijama UN i EU širom sveta. Time potvrđujemo da je Srbija postala značajan izvoznik bezbednosti i ravnopravan partner u očuvanju globalnog mira i bezbednosti, naglasio je ministar odbrane. Dvojica sagovornika razgovarala su o političko-bezbednosnoj situaciji u toj zemlji, istakavši da će napori međunarodnih organizacija doprineti stabilizaciji, rešavanju sukoba i očuvanju mira u Centralnoafričkoj Republici.

Gašić je posebno istakao tradiciju, kvalitet, osposobljenost i mogućnosti vojnomedicinskih kapaciteta koje naša zemlja angažuje u različitim multinacionalnim operacijama. Takođe, istakao je da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU, a koja učestvuje u misiji Evropske unije u Somaliji. Gašić je u razgovoru naglasio odličnu saradnju sa Republikom Francuskom kada je reč o našem učešću u operacijama EU za upravljanje krizama.

Srpski ministar odbrane zahvalio je brigadnom generalu Bakeu na dobroj saradnji, profesionalnom odnosu i podršci pripadnicima našeg četvoročlanog medicinskog tima. Gašić je obišao i kamp ~EU UCATEX~ gde je razgovarao sa pripadnicima našeg sanitetskog tima u ovoj misiji.

Ministar odbrane sastao se i sa general-majorom Tumentom u komandi misije ~MINUSCA~. Oni su razgovarali o angažovanju pripadnika MO i VS u ovoj misiji. Pored dva vojna posmatrača i dva štabna oficira, 68 naših pripadnika angažovano je u Vojnoj bolnici nivoa 2, što je, posle misije UN u Libanu, naše najbrojnije angažovanje.

Bratislav Gašić rekao je da je povećan broj žena koje učestvuju u mirovnim misijama. U dve misije u Centralnoafričkoj Republici angažovane su 23 naše pripadnice.

General-major Tumenta naglasio je da se medicinski tim Vojske Srbije ističe svojom stručnošću i profesionalnošću. Dvojica sagovornika razgovarala su o radu Vojne bolnice u misiji.

Posle sastanka, ministar odbrane obišao je Vojnu bolnicu i lokaciju budućeg kampa kontingenta VS u misiji ~MINUSCA~.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Изјава команданта ~MINUSCA~, генерала Тументе | FLV
Посета мисији ~MINUSCA~ | FLV
Боравак у ЕУ делу мисије | FLV