Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.03.2015.

Sastanak ministra Gašića sa predstavnicima sindikata



Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sastali su se danas sa predstavnicima reprezentativnog sindikata i poverenicima registrovanih sindikata u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije. Povod sastanka, kako je u izjavi medijima rekao ministar Gašić, bili su pamfleti koje je jedan od granskih sindikata danas delio ispred Ministarstva odbrane, a ukojima su iznesene dezinformacije koje unose nemir među pripadnicima Vojske.

– Osetili smo potrebu da pozovemo sve sindikate, da istog trenutka reagujemo i da zaustavimo neistine koje se iznose o tome – rekao je Gašić i dodao da nema govora o navodnom smanjenju plata u maju u Vojsci o čemu se spekulisalo.

Na sastanku je, prema ministrovim rečima, bilo govora i o saopštenju Vojnog sindikata Srbije kojim se demantuje izjava premijera o visini plata u Vojcsi Srbije. Ministar je objasnio da je predsednik Vlade izneo podatke o ukupnoj visini primanja majora lovačke avijacije koja su u mesecu januaru sa svim prinadležnostima i dodacima iznosila oko 113.000 dinara i da je premijer te podatke dobio zvanično od Ministarstva odbrane.

– Nismo želeli da u trenucima kada porodica (majora koji je izvršio samoubistvo) prolazi kroz teška iskušenja o tome govorimo, ali smo posle neistinitih navoda u nekim medijima morali i na to da odreagujemo – istakao je ministar.

On je dodao da je se na sastanku razgovaralo i o tome na koji način predstavnici vojnih sindikata mogu da nastupaju u javnosti i u kojim slučajevima se oni pojavljuju u ulozi sindikalnih lidera, a u kojim kao starešine Vojske. Ministar je podsetio da pravila moraju da budu jasna kao i kada je reč o vojnim sveštenicima, koji su oficiri i za koje se tačno zna u kojim situacijama nose uniformu sa činom, a u kojima svešteničku odoru. Gašić je podsetio da i načelnika Genralštaba pravila o pojavljivanju u medijima obavezuju da o tome traži saglasnost ministra i zaključio da je tu oblast potrebno definisati precizno u saradnji sa sinikatima.

Novica Antić, vršilac dužnosti predsednika Vojnog sindikata Srbije koji jedini ima reprezentativnost u sistemu odbrane, saglasio se sa ministrom Gašićem kada je reč o plasiranju pamfleta sa neproverenim informacijama od strane jedne od sindikalnih organizacija.

– Povod za današnji sastanak nije dobar, ali je dobro što smo se ipak sastali. Nadam se da ćemo u narednom periodu u dijalogu sa ministrom i ljudima iz Generalštaba uspeti da prevaziđemo probleme sa kojima se srećemo. Problemi koje imamo, naravno, nisu za javnost, jer je to u ineresu sistema odbrane, ali je dobro što smo se danas sreli i što ćemo moći da ih rešimo – rekao je Antić.

Prvi čovek Vojnog sindikata Srbije istakao je da problemi sa kojima se njihovo članstvo suočava nisu isključivo egzistencijalne prirode i izrazio nadu da će se te teškoće u narednom periodu prevazići i da će doći do potpisivanja kolektivnog ugovora sa poslodavcem, što je krajnji cilj delovanja VSS.

Antić je objasnio povod za reakciju VSS na izjavu premijera o visini primanja u Vojsci rekavši da je došlo do nesporazuma i krivog tumačenja podataka koji su izneseni. On je istakao da se podaci koje je predsednik Vlade izneo odnose na primanja oficira pilota lovačke avijacije koja su daleko veća od zarada ostalih pripadnika Vojske, a da to niko nije jasno rekao. Na ove navode u medijima reagovalo je, prema Antićevim rečima, članstvo sindikata, jer su neki pripadnici Vojske zbog takvih informacija došli u sukob sa ljudima koji im iznajmljuju stanove. VD predsednika VSS zaključio je da se ceo slučaj dogodio zbog loše komunikacije sa poslodavcem i izrazio nadu da do toga neće dolaziti u narednom periodu.



photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање министра Гашића поводом разговора са синдикатима | FLV
Изјава представника синдиката  | FLV
Изјава министра Гашића за медије  | FLV
Покривалица - сатанак министра одбране са синдикатима  | FLV