Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.01.2015.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Makedonijom



Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa MakedonijomPrve bilateralne odbrambene konsultacije između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Republike Makedonije održane su juče u Skoplju.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac i načelnik Sektora za međunarodnu saradnju dr Bekim Maksuti konstatovali su da je saradnja u oblasti odbrane razvijena, uz postojanje prostora za njeno kvalitativno i kvantitativno unapređenje, u obostranom interesu. Oni su izrazili očekivanje da će se saradnja i dalje unapređivati u oblasti vojnog obrazovanja, kroz razmenu polaznika na različitim nivoima obrazovanja, a posebno je istaknut značaj unapređenja vojnoekonomske saradnje zajedničkim učešćem u regionalnim projektima. Postignut je visok stepen saglasnosti o izazovima, rizicima i pretnjama po regionalnu i globalnu bezbednost.

Pukovnik Konjikovac upoznao je sagovornika sa ciljevima Republike Srbije tokom predsedavanja OEBS-om u 2015. godini, aktivnostima Ministarstva odbrane u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji i mehanizmima saradnje u okviru Programa „Partnerstvo za mir“. On je predstavio trenutno angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i planove za njihovo povećano angažovanje u narednom periodu. Konjikovac je istakao značaj regionalne saradnje, jer dinamično bezbednosno okruženje nameće neophnodnost čvršćeg povezivanja država regiona u svim sferama, posebno u domenu suzbijanja transnacionalnih pretnji i odgovora na prirodne nepogode.

Obzirom na restriktivna budžetska sredstva u državama u okruženju, neophodno je razvijati zajedničke kapacitete na regionalnom nivou. U narednom periodu potrebno je konkretizovati pokrenute inicijative, kao što su nastavak regionalne saradnje u oblasti vojnog obrazovanja, vojne medicine, odnosa sa javnošću, uništavanja viškova ubojnih sredstava, zatim nastavak saradnje kroz specijalistička usavršavanja u oblastima ABHO, logistike i vazduhoplovstva.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa MakedonijomBekim Maksuti informisao je srpsku delegaciju o procesu evro-atlantskih integracija, kao ključnim spoljnopolitičkim prioritetima Republike Makedonije. On je istakao da doprinos uspostavljanju i održavanju mira pripadnici Armije Republike Makedonije pružaju kroz angažovanje u multinacionalnim operacijama i učešće u borbenim grupama Evropske unije, kao i angažovanjem u Brigadi za očuvanje mira zemalja Jugoistočne Evrope (SEEBRIG).

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

Tokom posete, na inicijativu makedonske strane, delegaciju Ministarstva odbrane Republike Srbije primio je načelnik Generalštaba Armije Republike Makedonije general-potpukovnik Gorančo Koteski.

photoFOTOGALERIJA