Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.01.2015.

Ministar Gašić razgovarao sa ambasadorom Čepurinom



Ministar Gašić razgovarao sa ambasadorom ČepurinomMinistar odbrane Bratislav Gašić i ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin, na današnjem sastanku, razgovarali su o bilateralnoj vojnoj saradnji dve zemlje. Konstatovali su da je 2014. godina bila veoma uspešna kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, a da se tokom 2015. godine očekuje nastavak saradnje u svim oblastima od značaja i u obostranom interesu.

Ambasador Čepurin, u ovoj godini, očekuje unapređenje saradnje u svim oblastima, u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

Na sastanku je istaknuto da je u proteklom periodu ostvaren kontinuitet poseta visokog nivoa, kao i da su realizovane zajedničke aktivnosti doprinele unapređenju operativnih i funkcionalnih sposobnosti dve vojske. Gašić i Čepurin naglasili su i značaj vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje, koji predstavljaju važne segmente u saradnji dve zemlje u oblasti odbrane.

Sagovornici su razmenili stavove o aktuelnoj situaciji, kao i o drugim aspektima regionalne i globalne političko-bezbednosne situacije. Tokom razgovora, istaknut je principijelan stav Srbije o poštovanju teritorijalnog integriteta svih članica Ujedinjenih nacija, kao i ubeđenje da dijalog zainteresovanih strana predstavlja najbolje rešenje za prevazilaženje svih sporova i problema.

Ministar Gašić razgovarao sa ambasadorom ČepurinomGašić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi politiku vojne neutralnosti i da će i ubuduće sarađivati sa svim partnerima i na istoku i na zapadu.

Ministar odbrane zahvalio je na principijelnoj politici Ruske Federacije i podršci koju pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na humanitarnim donacijama.

Sagovornici su saglasni da je predsedavanje Srbije OEBS-om, priznanje našoj zemlji, ali da je aktuelni trenutak veoma težak imajući u vidu situaciju u Ukrajini, kao i druge bezbednosne izazove.

Ministar Gašić naglasio je da će poseban akcenat tokom predsedavanja OEBS-om biti na rešavanju aktuelnih kriznih situacija na način koji će dati podstrek dijalogu i mirovnom procesu, kao i protiv svih oblika terorizma. Pored toga, na dnevnom redu biće i očuvanje regionalne stabilnosti i unapređenje odnosa sa zemljama u okruženju, posebno sa najbližim susedima.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак  | FLV