Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.01.2015.

Sastanak sa predstavnicima odbrambene industrije



Sastanak ministra odbrane sa predstavnicima preduzeća odbrambene industrijeMinistar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa saradnicima, sastali su se danas u Domu Garde u Topčideru sa predstavnicima preduzeća odbrambene industrije Srbije i „Jugoimporta – SDPR”. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva privrede, Agencije za privatizaciju i Srpske banke, koja će od 1. januara ove godine finasirati i kreditno pratiti odbrambenu industriju Srbije.

- Odbrambena industrija može da bude pokretač reindustrijalizacije Srbije u svakom plogledu. Ona može da bude značajan faktor u obezbeđivanju deviznih priliva iz svog izvoznog potencijala – rekao je minister Gašić i naglasio da sastanku prisustvuju pored menadžmenta fabrike i predsatavnici sindikata, jer želi da i radnici dobiju kompletnu informaciju o svemu što se planira za ovu godinu.

Sastanak ministra odbrane sa predstavnicima preduzeća odbrambene industrijeGašić je dodao da će Vlada Srbije uložiti značajna finansijska sredstva – oko 70 miliona evra – u fabrike odbrambene indistrije, ali da preduzeća moraju u roku od deset dana da konkurišu za ta sredstva, koja daje Vlada Srbije, sa kvalitetnim projektima. On je naglasio da su u tim za sastavljanje predloga koji će potom biti predati Ministarstvu privrede i Ministartstvu finansija i sa kojim će se izaći pred Vladu Srbije, uključeni i predstavnici Ministarstva odbrane.

Još 2013. godine urađen je program investicionog ulaganja u odbrambenu industriju, rekao je ministar i dodao da je u petogodišnjem periodu bilo planirano da se u odbrambenu industriju Srbije uloži 126 miliona evra. U ovom trenutku nedostaje oko 93 do 94 miliona evra koji bi bili uloženi u svih sedam fabrika odbrambene industrije Srbije.

Na sastanku je bilo reči o tome kako na najbolji način uložiti ta sredstva i šta će se dobiti na kraju investicionog ciklusa.

Sastanak ministra odbrane sa predstavnicima preduzeća odbrambene industrijeGovoreći o uspešnim preduzećima, ministar odbrane naglasio je rad fabrike „Prvi partizan” iz Užica, koja već drugu godinu za redom ima ujednačene i dobre rezultate poslovanja. Tu je i „Milan Blagojević” iz Lučana, koji ima standardni rast proizvodnje i pozitivne rezultate poslovanja. „Sloboda” Čačak je, prema njegovim rečima, takođe uspešna fabrika koja, nažalost, ima opterećenje od pre šest godina, kada su iz „Sloboda aparata” preuzeli radnike i kreditne obaveze.

Gašić je istakao da danas sva preduzeća redovno plaćaju svoje doprinose i da je i „Zastava oružje ” iz Kragujevca od pre dva meseca počela redovno da plaća svoje doprinose prema budžetu Republike Srbije.

- Kada se izvrši konverzija duga, sva preduzeća će moći normalno da rade i plaćaju sve obaveze, da povećaju svoju privrednu aktivnost i prihode, iz kojih mogu da plaćaju redovno poreze. Ali ih za sada jako opterećuje sve ono što ih prati od 2000. do 2012. godine – istakao je ministar odbrane Bratislav Gašić posle sastanka.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра | FLV
Пројекти | FLV
Банке | FLV
Улагања у наменску | FLV
Састанак | FLV