Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.12.2014.

Promocija Zbornika radova „Sto godina srpskog vojnog vazduhoplovstva"




U Komandi ViPVO u Zemunu danas je održana promocija Zbornika radova „Sto godina srpskog vojnog vazduhoplovstva“, među čijim koricama su radovi više od 40 autora koji su učestvovali na simpozijumu održanom 2012. godine u okviru obeležavanja jubileja 100 godina srpskog vojnog vazduhoplovstva.

Pozdravljajući okupljene, među kojima i zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Jovicu Draganića, komandant ViPVO general-major Ranko Živak, podsetioje na značaj pomenutog jubileja i izrazio zadovoljstvo da je baš generacija kojoj pripada imala čast da organizuje njegovo obeležavanje.

- Ideja je bila da se u okviru tog obeležavanja napravi jedan naučni simpozijum na kome bi ljudi koji su najpozvaniji, iz svog ugla govorili o razvoju srpskog vojnog vazduhoplovstva u tih 100 godina postojanja, i da iza toga ostane nešto što je trajno – naglasio je general Živak dodajući da sva iskustva koja se ne zabeleže, neminovno ostaju zaboravljena.

U nastavku promocije, o Zborniku su govorili zamenik komandanta ViPVO general-major dr Miodrag Gordić, koji je učestvovao u organizaciji simpozijuma, general-potpukovnik u penziji Zlatko Rendulić, koji je govorio o razvoju vazduhoplovstva posle Drugog svetskog rata, general-potpukovnik u penziji Spasoje Smiljanić, čije izlaganje je bilo posvećeno istoriji ratnog vazduhoplovstva na ovim prostorima, dr Milan Terzić iz Instituta za strategijska istraživanja, koji je govorio o državama u okviru kojih se vazduhoplovstvo razvijalo, kao i  mr SnežanaĐokić koja se obratila u ime izdavača Zbornika Medija centra „Odbrana“.

U galeriji „Ikar“ u Komandi ViPVO, u okviru današnje promocije Zbornika, priređena je izložba fotografija i dokumenata iz arhiva Muzeja JRV, zbirke Milutina Milankovića, kao i fotografije pilota majora Dragoljuba Stojanovića.
photoFOTOGALERIJA