Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.12.2014.

Obeleženo 100 godina od Kolubarske bitke




Centralna manifestacija obeležavanja sto godina od Kolubarske bitke održana je u crkvi i spomen-kosturnici Svetog Dimitrija u Lazarevcu. Tom skupu prusustvovali su predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, izaslanici odbrane, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, predstavnici boračkih organizacija, članovi porodice vojvode Živojina Mišića i potomaka junaka Kolubarske bitke.

Pomen palim kolubarskim borcima držao je Patrijarh srpski Irinej, a potom su položeni venci na spomen-kosturnicu. Između ostalih, vence je položila i austrijska delegacija.

Predsednik Nikolić je u prigodnom govoru podsetio na veličinu pobede srpske vojske na Kolubarskoj bici i istakao:
-Mit o nepobedivosti germanskog carskog oružja slomljen je na Kolubari i Suvoboru, a ta istina je, opet srpskom pobedom na Kajmakčalanu i Solunskom frontu, konačno zapečaćena, rekao je predsednik. On je naglasio da se ta bitka proučava bezmalo na svim vojnim akademijama sveta, kao primer vojne veštine, generalske odvažnosti, taktike i strategije.

-Sve što je bilo biće našeg naroda, epsko i istorijsko nasleđe, sve što je zavetni stih, sva krštenja i opela, slave i svadbe, naša genetska istorijska i mitska matrica, svi naši preci, tada se prelilo u onaj deo srca koji bije i dobija boj. To je ono što je na Kolubari od kaplara i trećepozivaca pravilo junake, od vojnika mitskog ratnika, od generala i stratega istorijsku ličnost. To je taj kamen zemlje Srbije, nevidljiv prag, koji je odlučio o pobedniku, rekao je Nikolić i dodao da je ta bitka, najveća perjanica u slavnoj i pobedničkoj epopeji Srbije, ne samo u Velikom ratu, dobijena koliko veštinom vojskovođa, toliko i predanošću svakog vojnika.

A pali borci obe zaraćene strane, kako je naglasio predsednik države, sahranjeni su u istu grobnicu - u hram Svetog Dimitrij u Lazarevcu.

-Takva poruka praštanja, razumevanja, čovečnosti i poštovanja prema neprijatelju, jedinstven je primer. I to je ona slika o nama samima, koja je nauk za budućnost. Kao što je i pobeda na Kolubari nauk, kao što je i činjenica da Srbija nikada u svojoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, rekao je predsednik Srbije ističući da danas, srećom, vodimo neke drugačije bitke koje od nas traže drugu vrstu mudrosti i taktike.

-Pobedićemo poštujući porodični zavetni kovčeg, koji se prenosi sa oca na sina – da uvek i svuda, u svakoj životnoj prilici damo sve od sebe, pokažemo svoje nasleđene vrline, svoju ljubav prema otadžbini, jer nemamo pravo da izneverimo svoje junačke pretke, zaključio je Nikolić.

Manifestaciji obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke prisustvovali su članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, u okviru studijskog putovanja „100 godina Kolubarske bitke“. Oni su na Vračevom brdu, koti 239, prisustvovali istorijskom času „Tok Kolubarske bitke“, sa scenskim prikazom. O toku te bitke govorio je potpukovnik Slobodan Đukić, profesor istorije sa Vojne akademije.

Bitka na Kolubari predstavlja vrhunac napora i veštine komndovanja srpske vojske. U njoj je, pod najtežim uslovima, u neizvesnoj i teškoj borbi, do nogu potučena auastougarska vojska, čime je rat 1914. godine rešen u korist srpske vojske. Posle Kolubarske bitke general Živojin Mišić unapređen je u čin vojvode.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање председника Николића | FLV
Полагање венаца | FLV
Колубарскa биткa-сценски наступ | FLV