Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
12.12.2014.

Uspešna akcija VBA u presecanju korupcije u zdravstvu



Vojnobezbednosna agencija Ministarstva odbrane, u saradnji sa Vojnom policijom i Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, danas je lišila slobode četiri lica osumnjičena da su izvršila više krivičnih dela primanja i davanja mita i zloupotrebe službenog položaja u vezi sa pružanjem medicinskih usluga i prodajom ortopedskih pomagala.

U akciji su uhapšena dva lekara iz Vojnomedicinske akademije (D.M. i M.K.) i dva civila (N.S. i N.A.) iz privrednih društava koja se bave izradom i prodajom ortopedskih pomagala.

Privođenje je rezultat intenzivne akcije Vojnobezbednosne agencije, koja je usledila nakon što je ustanovljeno da su D.M. i M.K. u postupku propisivanja, overavanja i izdavanja ortopedskih pomagala favorizovali pojedina privredna društva od čijih predstavnika su dobijali materijalnu protivvrednost na ime naplaćenih računa za izdata ortopedska pomagala.

Posle privođenja, osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje nakon čega su, uz krivičnu prijavu, predati Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.