Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.12.2014.

Veče s klarinetom u Domu Vojske Srbije



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije večeras je održan koncert „Veče sa klarinetom – Autorsko veče Vlastimira Peričića i Radivoja Lazića“, kao specifičan vid promovisanja umetničke literature za klarinet. Predvođeni dirigentskom palicom Pavla Medakovića i u pratnji Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, klarinet su svirali solisti Ognjen Popović, Aleksandar Lazović, Jovana Lađević i Aleksandar Stojanović.

Publika je večeras imala priliku da uživa u kompozicijama proslavljenog kompozitora, muzikologa i muzičkog teoretičara Vlastimira Peričića i klarinetiste, pedagoga i kompozitora Radivoja Lazića. Orkestarski aranžmani „Iz intimnog dnevnika“, „Dva raspoloženja“, „Dva karakterna komada“, „Pesma i igra“, „Triptih mome ocu“ samo su deo večerašnjeg repertoara, koji predstavlja plod višegodišnje saradnje ta dva muzičara.

Uvodni govor održala je kompozitor, muzički pedagog i teoretičar muzike Mirjana Živković, učenica Vlastimira Peričića.

- On je veliko ime naše muzičke kulture. Imala sam sreću da sa njim sarađujem niz godina. Upoznala sam ga još na časovima srednje muzičke škole. Od tada, pa sve do kraja života, naša saradnja bila je neprekidna. Mnoge generacije učile su od njega, rekla je Živkovićeva napominjući da su izvođenja njegovih kompozicija uvek bila ocenjivanja najvećim ocenama kritičara.

Zajednički stvaralački opus Vlastimira Peričića i Radivoja Lazića upotpunio je bogatu muzičku baštinu naše zemlje mnogobrojnim kompozicijama od početničkog do visoko-profesionalnog nivoa, a njihova dela danas se izvode širom sveta. Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ uspeo je večeras, barem na kratko, da tu muziku i u Domu Vojske Srbije oživi.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Концерт  | FLV