Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.12.2014.

Predstavljen film „Srbija u Velikom ratu“



Predstavljen film „Srbija u Velikom ratu“U Domu Vojske Srbije održana je konferencija za novinare povodom premijere dokumentarno-igranog filma „Srbija u Velikom ratu“, koji hronološki opisuje uspehe, podvige, stradanja i tragediju srpske vojske, države i naroda u Prvom svetskom ratu.

O zajedničkom projektu Ministarstva odbrane i Radio-televizije Srbije na konferenciji su govorili načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije pukovnik Petar Bošković, pomoćnik ministra za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije Ana Vučetić i autorka filma Slađana Zarić.

Prema rečima pukovnika Boškovića, saradnja sa ekipom koja je radila na filmu Predstavljen film „Srbija u Velikom ratu“traje dugo.
- Radili smo zajedno na projektu o Milunki Savić i tada smo krenuli u novi posao i prihvatili izazov. Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije bila je čast da učestvuje u ovom projektu, a pripadnici sistema odbrane dali su doprinos svim srcem i svom snagom tokom snimanja filma, rekao je načelnik Uprave za odnose sa javnošću.

Važnost povezivanja ministarstava koji u svom domenu rada imaju dužnost očuvanja uspomene na herojstvo i stradanje našeg naroda u Prvom svetskom ratu istakla je Ana Vučetić. Ona je rekla da je takvom saradnjom nastalo audio-vizuelno delo koje na nov način svedoči o teškim vremenima od pre stotinu godina.

Autorka filma Slađana Zarić rekla je da je projekat, rađen hronološki, bio veoma kompleksan. Sniman je u 13 zemalja, a ekipa RTS-a prva je novinarska ekipa koja je posle sto godina prošla putem kojim je išla srpska vojska od 1915. do 1918. godine.

Predstavljen film „Srbija u Velikom ratu“- Na osnovu fotografija iz vremena Velikog rata birane su lokacije. Bili smo na albanskim planinama, u močvarama, na Krfu, Kajmakčalanu, Solunu, na Dobrom polju - planinskom vrhu sa kog je izvršen proboj Solunskog fronta. Snimljeni su spomenici i groblja na kojima su ostala da leže tela srpskih vojnika i civila, kao i groblja srpskih ratnih vojnih zarobljenika i civila. Igrane scene predstavljaju rekonstrukciju važnih istorijskih događaja i one su zasnovane na svedočenjima savremenika koja su ostala zabeležena u istorijskim knjigama ili ratnim dnevnicima, rekla je autorka i naglasila da na taj način igrane scene, autentične fotografije i arhivski kadrovi predstavljaju svojevrstan istorijski dokument.

U produkciji RTS i VFC „Zastava filma“ projekat „Srbija u Velikom ratu“ finansiran je sredstvima Vlade Srbije u okviru obeležavanja programa stogodišnjice Prvog svetskog rata, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja.

Predstavljen film „Srbija u Velikom ratu“Na konferenciji za novinare prikazani su inserti iz filma „Srbija u Velikom ratu“ u kome se, pored poznatih glumaca Voje Brajovića, Branislava Lečića, Nikole Rakočevića i Ljubivoja Tadića, pojavljuju i pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, Treće brigade Kopnene vojske i kadeti Vojne akademije. Simulacije ratnih borbi snimane su na Pasuljanskim livadama i Deliblatskoj peščari. O dešavanjima tokom rata, u filmu govore najeminentniji srpski i inostrani istoričari i stručnjaci Velikog rata u Evropi.

Film „Srbija u Velikom ratu“ premijerno će biti prikazan 15. decembra, na dan obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke, na Prvom programu RTS-a u 21 čas. Sledeće godine na programu javnog servisa biće emitovan i serijal od pet epizoda.

Foto sa snimanja filma

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Петар Бошковић | FLV
Ана Вучетић  | FLV
Слађана Зарић | FLV
Инсерт из филма - Голгота преко Aлбаније | FLV
Инсерт из филма - Кајмакчалан | FLV
Инсерт из филма - Логори | FLV
Инсерт из филма - Разговор Мишића и Путника | FLV
Инсерт из филма - Голгота у мочварама | FLV
Инсерт из филма - Битка на Мачковом камену | FLV