Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.12.2014.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Italijom



Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Italijom Tokom održavanja redovnih bilateralnih odbrambenih konsultacija između ministarstava odbrane Republike Srbije i Republike Italije u Rimu, od 4. do 6. decembra 2014. godine, konstatovano je da je saradnja u oblasti odbrane odlična.

Načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Konjikovac istakao je da Republika Srbija ceni kontinuiranu podršku Republike Italije u procesu evrointegracija, jer je jedino kroz dijalog i saradnju, kao i integraciju država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, moguće postići dugoročnu stabilnost u regionu. On je ponovio zahvalnost za nesebičnu pomoći Republike Italije tokom katastrofalnih i nezapamćenih poplava, kao i za profesionalno angažovanje pripadnika Oružanih snaga u sastavu KFOR na Kosovu i Metohiji.

Pukovnik Konjikovac je izneo očekivanje da će zajedničko angažovanje u misiji UNIFIL u Libanu, koje predstavlja krunu saradnje i poverenja dve vojske, u narednom periodu dodatno doprineti boljem razumevanju i poverenju na globalnom planu i da će potvrditi strateško partnerstvo.

Zamenik Uprave za planiranje i politiku odbrane Združenog generalštaba odbrane Republike Italije kontraadmiral Roberto Kiamakela ponovio je spremnost za prenošenje iskustava u procesu pristupanja Evropskoj uniji i borbenim grupama Evropske unije, saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom, kao i iz angažovanja u multinacionalnim operacijama.

Tokom bilateralnih odbrambenih konsultacija prezentovane su reforme i izazovi funkcionisanja dva sistema odbrane u uslovima ograničenih budžeta i razmenjeni stavovi u vezi sa aktuelnim geopolitičkim zbivanjima. Obostrano je izraženo opredeljenje da se saradnja u narednom periodu dalje intenzivira u težišnim oblastima i da se sagledaju mogućnosti i modaliteti za unapređenje u interesu dva sistema odbrane.

Unapređenje saradnje u oblasti odbrane sa Republikom Italijom Kontinuitet susreta na najvišem nivou potvrđuje obostrano uvažavanje i opredeljenje da se kroz unapređenje saradnje u oblasti odbrane značajnije jačaju ukupni odnosi. Izraženo je uverenje da će nedavni susret načelnika generalštabova dve vojske u Beogradu i poseta nacionalnog direktora za naoružanje Ministarstva odbrane Republike Italije Republici Srbiji doprineti daljoj konkretizaciji uspostavljenih oblasti saradnje i inicirati saradnju u novim oblastima.

Na kraju razgovora usaglašen je i potpisan Plan bilateralne vojne saradnje za 2015. godinu.

Tokom posete, realizovani su i odvojeni sastanci sa načelnikom Uprave za planiranje i politiku odbrane Združenog generalštaba odbrane viceadmiralom Masaljijem i pomoćnikom za operacije u Intervidovskoj operativnoj komandi Združenog generalštaba odbrane general-majorom Kastelanom.