Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.11.2014.

Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UN u Centralnofričkoj Republici



Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UN u Centralnofričkoj RepubliciMinistar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, sa članovima kolegijuma, prisustvovali su danas svečanom ispraćaju kontingenta Vojske Srbije koji će od narednog meseca biti angažovan u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija (~MINUSCA~) u Centralnofričkoj Republici.

Ministar Gašić uručio je državnu zastavu komandantu nacionalnog kontingenta u misiji ~MINUSCA~ pukovniku mr Milivoju Pajoviću, koji će predvoditi ukupno 72 pripadnika naše Vojske angažovanih u toj misiji u okviru poljske bolnice nivoa 2.

Poželevši srećan put našim mirovnjacima, ministar je istakao da naši vojnici opet putuju u svet gde će predstavljati Srbiju kao zemlju privrženu idejama i ciljevima Ujedinjenih nacija, dodajući da u prethodnom periodu nije bilo susreta sa predstavnicima drugih država i vojski a da se s druge strane stola nije čulo – srpski vojnik je vojnik za primer.

Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UN u Centralnofričkoj Republici- I ne samo to, srpski vojnik je i odlično obučen, školovan, posvećen i spreman da odgovori svim najkomplikovanijim zadacima. I danas ovde, među vama, ima jako mnogo iskusnih pojedinca koji su održavali mir u Čadu, Somaliji, Demokratskoj Republici Kongo, i to iskustvo koje ste tamo stekli, u najtežim uslovima rada, ja vas molim da iskoristite – naglasio je ministar odbrane poručujući našim mirovnjacima da je njihov zadatak i da prenesu znanje i na mlađe kolege, kojima je ovo prvo učešće u multinacionalnim operacijama.

Prema rečima ministra Gašića, biti na terenu i učestvovati u takvim operacijama je veliki profesionalni izazov za svakog pojedinca.

- Pred vama su najzahtevniji zadaci. Međutim, znanja i veštine koje ste stekli sa vašim starešinama i kolegama neće doprinositi samo vama lično, već i vašoj zemlji, čiju zastavu i grb nosite na uniformama. Potvrdićete i da se Srbija nalazi u redu zemalja koje rade na izgradnji očuvanja mira u svetu, ali i to da su naši pripadnici spremni da u mirovnim operacijama budu ravnopravni partner svima koji konkretno doprinose poštovanju međunarodnog prava i mira – poručio je ministar Gašić dodajući da bi do kraja godine trebalo da imamo više od 500 mirovanjaka u multinacionalnim Ispraćaj kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UN u Centralnofričkoj Republicioperacijama širom sveta, što će biti prilika da svojim rečima i delima prenesu poruku mira i prijateljstva.

Vojska Srbije u mirovnu operaciju UN za stabilizaciju u Centralnoafričkoj Republici ~MINUSCA~ upućuje štabne oficire, medicinsko osoblje, i osoblje za logistiku, a zadatak vojne bolnice nivoa 2 biće pružanje medicinskih usluga pripadnicima misije.

Svečanom ispraćaju u Plavoj sali Generalštaba Vojske Srbije, u kasarni „Banjica 2“ prisustvovali su i pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodice i prijatelji naših mirovnjaka.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра  | FLV
Обраћање министра  | FLV
Министар Гашић о уштедама | FLV
Пуковник Пајовић | FLV
Изјаве учесника мисије | FLV
Испраћај | FLV