Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.11.2014.

Gašić i Benko o vojnoj saradnji



Gašić i Benko o vojnoj saradnjiMinistar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Mađarske general Tibor Benko istakli su da je regionalna vojna saradnja značajan činilac stabilnosti i prosperiteta ovog dela Evrope. Gašić i Benko istakli su da su zajedničko učešće u multinacionalnoj operaciji na Kipru i višegodišnja praksa održavanja zajedničkih vežbi, najbolji dokaz razvijenosti vojne saradnje Srbije i Mađarske, koja utiče i na dobre susedske odnose. Kako je ocenjeno, kvalitet saradnje srpskih i mađarskih vojnika na terenu je izuzetan.

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Mađarske istakao je da je izgradnja čvrste saradnje u interesu obe zemlje. General Benko upoznao je ministra Gašića sa odlukom Mađarske da smanji broj angažovanih pripadnika u Avganistanu i da poveća svoje učešće u okviru snaga KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

Gašić i Benko o vojnoj saradnjiBratislav Gašić istakao je da Srbija izuzetno ceni podršku Mađarske u procesu evrointegracija naše zemlje i stav da je Srbija centralna zemlja u procesu proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana i važan faktor na tom planu. Ministar odbrane je istakao da susreti visokih zvaničnika dve zemlje doprinose međusobnom razumevanju u regionu. On se, na sastanku, još jednom zahvalio za pomoć koju je Mađarska uputila Srbiji tokom i posle poplava.

Sagovornici su zaključili da je održavanje bilateralnih odbrambenih konsultacija dobar potez, jer se njima konkretizuju buduće zajedničke aktivnosti i oblasti saradnje. Osim vojnih vežbi i učešća u multinacionalnim operacijama, Srbija i Mađarska intenzivno sarađuju i u domenima vojnog vazduhoplovstva i zajedničke obuke vojnih posmatrača.

Sastanku su prisustvovali i načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i novi ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, kome je ministar odbrane čestitao na imenovanju i stupanju na dužnost.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV