Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.11.2014.

Vazduhoplovci ponovo u Obrenovcu



Niski oblaci koji su juče opkolili Obrenovac nisu sprečili posadu helikoptera Vojske Srbije u sastavu major Vladimir Grbić, kapetan Nenad Janjičić, zastavnik Nebojša Drajić i zastavnik Ivan Miladinović da, kao i nebrojeno puta proletos u toku katastrofalnih poplava, koristeći znanje i iskustvo u letenju pronađu „rupu na nebu“ i prizeme „osmicu“ ispred obrenovačke Osnovne škole „Jefimija“ na – oduševljenje mališana, ali i onih starijih, ovoga puta iz potpuno drugih razloga nego tokom majskih poplava.

Pre pola godine, upravo u toj školi, kao jednom od „suvih džepova“, bio je smešten improvizovani prihvatni centar za ugrožene vodenom stihijom i polazna tačka za evakuaciju iz Obrenovca, upravo uz svesrdnu pomoć vazduhoplovaca koji su sada došli da se druže sa učenicima i nastavnicima u opuštenoj atmosferi i predstave šta to oni u stvari rade kad ne spasavaju unesrećene - na opšte oduševljenje male i one malo veće publike.

Još dok je „osmica“ nadletala školu ispod tmurnog obrenovačkog neba, vazduhoplovce je dočekala još jedna poplava, ovoga puta ne vodena stihija već u pravom smislu poplava emocija, onih najiskrenijih, kakve samo deca mogu da upute... mališani koji mašu sa širom otvorenih prozora škole, oni malo stariji rastrčani po sportskim terenima, nastavnici, radnici škole, prolaznici, svi do jednog uperenih pogleda i raširenih dlanova ka nebu.

Po dolasku, vazduhoplovci Vojske Srbije u sali O.Š. „Jefimija“ predstavili su svoju profesiju „šta rade i kako rade“, a školarci su pokazali zavidno interesovanje, pa čak i poznavanje vazduhoplovne tematike. Major Aleksandar Andrić iz Muzeja Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva koji je govorio o istoriji vojnog vazduhoplovstva na prostorima Srbije nije ni pokušao da sakrije zadovoljstvo kada su kao odgovor na pitanje „da li je neko bio u Muzeju“ skoro svi podigli ruke!

O pilotskoj profesiji govorili su i major Vladimir Grbović, zamenik komandanta 890. helikopterske eskadrile sa Batajnice i major Nenad Stević, pilot nadzvučnog MiG-21 i oficir za odnose sa javnošću 204. vazduhoplovne brigade. Svojom pojavom – kako reče jedan od mališana - „u fulu“ , kompletno opremljen za let u pilotskom kombinezonu sa anti-g odelom i pilotskom kacigom na glavi, major Stević je trenutno postao bez ustezanja hit među mališanima koju su ga odmah okružili, tražeći autograme, da probaju kacigu, masku...

Za to vreme je druga grupa učenika – ukupno više stotina školaraca, ali i onih mlađih koji su oganizovano došli iz vrtića, i ne baš sasvim slučajnih prolaznika – razledala helikopter, fotografisala se sa pilotima i letačima mehaničarima, skupljala njihove autograme. Najodvažniji klinci i klinceze su se prihvatili i pilotske palice i tako pod budnim nadzorom „malo starijih“ kolega u uniformi Vojske Srbije postali piloti „velikog i moćnog“ helikoptera...

Studenti i studentkinje okupljeni u humanitirnoj organizaciji „Osmeh na dar“, njihovi prijatelji i pripadnici 204. vazduhoplovne brigade Vojske Srbije sa aerodroma Batajnica sakupili su i školi poklonili – simbolično - 204 knjiga za školsku biblioteku, od knjižica za prvake iz kojih se uče prva slova azbuke do ozbiljnije poezije i proze za one malo starije.

Kao svojevrsna dobrodošlica vazduhoplovcima Vojske Srbije priređena je izložba likovnih radova učenika na kojoj su kao motivi – očekivano – dominirali avioni i helikopteri. Za najbolji crtež izabran je rad učenika drugog razreda Dušana Mihajlovića. Pročitan je i najbolji literarni rad, pesma "Plave visine" Bogdana Španovića. Dvojica učenika su kao nagrade dobili makete aviona "Orao", odnosno "Super galeb" od Komande ViPVO koje im je doneo major Milinko Vračar iz kViPVO, njihov komšija iz Obrenovca.

TEKST I FOTOGRAFIJE: IGOR SALINGER