Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.11.2014.

Predstavljena knjiga o srpskim vladarima



U Domu Vojske Srbije predstavljena je knjiga pukovnika mr Milivoja Pajovića „Vladari srpskih zemalja“ u kojoj su na moderan i savremenom dobu primeren način prikazani životi i sudbine srednjovekovnih i novijih srpskih vladara, gospodara zemalja i naroda Srbije, Duklje i Bosne. Promociji nove knjige Milivoja Pajovića, načelnika Centra za mirovne operacije i zaljubljenika u istoriju, prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, kao i brojni ljubitelji pisane reči, posebno istorijske. O monografiji koja je objavljena u dvojezičnom, srpsko-engleskom izdanju i izazvala veliko interesovanje na upravo završenom Sajmu knjiga, govorili su recenzent istoričar dr Bojan Dimitrijević, član Krunskog saveta Dušan Babac i autor.

- Biografije srpskih vladara, onih iz vremena ranog srednjeg veka, pa sve do onih iz sredine 20. veka, opisane u monografiji Milivoja Pajovića, nisu samo životopisi vladara triju zemalja Srbije, Bosne i Zete, već i svojevrsno svedočanstvo da su se i srednjevekovne srpske države nalazile priklještene između tadašnjih velikih sila i da su periodi uspona bili smenjivani ephoama u kojima se državnost morala čuvati balansiranjem u odnosu na jače susede, rekao je dr Bojan Dimitrijević. - Srpski vladari iz epohe najvećeg srpskog sredenjevekovnog uspona u 14. veku, podsetili su me na one iz 20. veka, a oklonosti iz 15. veka, kada su srpske države bile pritešnjene sa svih strana moćnim i agresivnim susedima, podsećaju me današnje okolnosti i vladare. Ono što treba uočiti jeste da se sprsko državno težište, iz južnih oblasti gde su stolovali Milutin, Dušan, Uroš i drugi, pomerilo - izgleda nepovratno - na sever i da su neki novi narodi zauzeli te sredenjevekovne srpske prostore u vremenu kada se obnovila savremena srpska država. Vladari savremene srpske države su u suštini bili veliki tragičari. Ono što zaključujemo čitajući Pajovićevu knjigu je upravo ta tragika vladanja. Obrenovićima je karakteristično vladanje u miru, Karađorđevići su pak vodili narod i državu u bunama i ratovima. O tragici vladanja govori i porazna statistika - od otprilike 12 srpskih (i crnogorskih) vladara petorica su bila ubijena: Karađorđe, Mihajlo Obrenović, Danilo Petrović i oba Aleksandra, Obrenović i Karađorđević. Od njih, čak četvorica od srpske ruke, dok su petorica završila u izgnanstvu: knez Aleksandar Karađorđević, Milan Obrenović, Nikola Petrović, Petar Drugi i knez Pavle Karađorđević, rekao je dr Dimitrijević preporučujući knjigu čitaocima.

Pozdravljajući goste autor pukovnik mr Milivoje Pajović je naglasio da, uprkos svim promenama u vremenu, karakterističnim za bivstvovanje svih naroda i država, srpski narod ima čime da se ponosi.

- Želeo sam da knjiga bude dvojezični podsetnik na srpske vladarske dinastije, na srpsku državnost, kulturu i jezik, na trajanje jednog velikog naroda na ovim prostorima duže od jednog milenijuma, rekao je mr Pajović. Osvetljavajući lica srpskih vladara želeo sam da osvetlim lice jednog naroda koji se u neprekidnoj borbi za slobodu u stvari borio za život, za opstanak i odbranu prava na postojanje.

Knjiga Milivoja Pajovića „Vladari srpskih zemalja“ svojim neobičnim sadržajem, smeštenim među luksuznim koricama, kao da uzvikuje poruku da srpski narod u svim vremenima, kako onim teškim, tako i nešto lakšim za život, mora da ostane svestan istine da opstaje na prostoru između istoka i zapada (ili Istoka i Zapada) i da, stoga, nikada ne treba da ispušta mač iz ruke.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Стевица Карапанџин | FLV
Историчар Бојан Димитријевић | FLV
Душан Бабац  | FLV
Пуковник Миливоје Пајовић | FLV