Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2014.

Vojnotehnički institut obeležio 66 godina rada



Vojnotehnički institut je danas obeležio svoj dan i 66 godina postojanja. Svečanom skupu prisustvovao je ministar odbrane Bratislav Gašić sa saradnicima, predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, odbrambene idustrije Srbije i istitucija sa kojima Institut sarađuje. 

O rezultatima rada te ustanove govorio je direktor pukovnik doc. dr Zoran Rajić. On je istakao da u VTI-u radi 369 istraživača u sedam istraživačkih sektora i da su u proteklih godinu dana u naoružanje Vojske uvedena tri sredstva – avion „lasta P2”, navigaciono-informacioni sistem za brodove Rečne flotile i mitraljez 12,7 mm spregnut sa tenkom M-84. Prema njegovim rečima u VTI-u se trenutno radi na 38 razvojnih zadataka, 15 istraživačkih, četiri modernizacije i 58 funkcionalnih zadataka.

Obraćajući se prisutnima ministar Gašić naglasio je da je VTI uvek slovio za hram znanja, novih ideja i da su kroz njega prošle mnogobrojne generacije najboljih istraživača, koje su razvijale najsavremenija sredstva naoružanja. Zato i jeste, kako je naglasio, jedinstvena naučnoistraživača ustanova u ovom delu Evrope.

– Vojnotehnički institut ima rezultate koji zaslužuju poštovanje, posebno zbog činjenice da zemlje koje postaju samo pasivni primaoci novih tehnologija, sve više dospevaju u nepovoljan položaj u globalnoj ekonomskoj konkurenciji. Ministarstvo odbrane svesno je značaja sopstvenog razvoja, i zbog toga preduzimamo mere da u teškoj finansijskoj situaciji, u kojoj se čitava naša zemlja nalazi, ipak, obezbedimo uslove za dalji napredak – rekao je ministar odbrane. 

Gašić je dodao da će Ministarstvo odbrane nastaviti da finansira projekte i opremanje laboratorija i da, u skladu s mogućnostima, stvara uslove za podmlađivanje naučnoistraživačkog kadra, jer je kontinuitet važan u toj oblasti.

– Bili smo ponosni kada smo na paradi „Korak pobednika” prikazali sredstva od koji je 70 odsto nastalo baš ovde, u VTI-u. Razloga za ponos je još više jer su prikazana i sredstva koja su u završnoj fazi razvoja, a koja će biti uvedena u naoružanje Vojske u narednom periodu – istakao je ministar Gašić.

Na kraju svečanog skupa pukovnik doc. dr Rajić uručio je plakete „Arhimed” prof. dr Slobodanu Stuparu, pomoćniku ministra u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Anastasu Paligoriću. Zahvalnice su dobili Državna lutrija Srbije, kompanija „Sloboda” Čačak, TRZ Čačak i kompanija „Demetra RB” d.o.o.

Svečani skup je završen predstavom KUD „Prelo” iz Velikog Sela i Slanca sa temom iz Prvog svetskog rata – „Ko to da objasni”.

VTI kao svoj dan obeležava 3. novembar u znak sećanja na isti datum 1948. godine kada je formiran Vojnotehnički institut Jugoslovenske armije.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Директор ВТИ Зоран Рајић - 1.део | FLV
Министар одбране Братислав Гашић | FLV
Директор ВТИ Зоран Рајић - 2.део | FLV
Додела признања  | FLV