Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.11.2014.

Ministar odbrane i ambasadorka Francuske o unapređenju vojne saradnje



Ministar odbrane Bratislav Gašić i novoimenovana ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro razgovarali su o unapređenju bilateralne vojne saradnje dve zemlje.

Gašić i Moro istakli su da je odnos Srbije i Francuske tradicionalno dobar i prijateljski, što je i potvrđeno potpisanim ugovorom o strateškom partnertsvu. Konstatovali su da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna i da podstiče druge države EU da u Srbiji vide pouzdanog partnera. Gašić je posebno zahvalio na podršci ključnim spoljno-političkim prioritetima Srbije.

Na sastanku je naglašen značaj saradnje u mirovnim misijama, posebno umultinacionalnim operacijama EU za upravljanje krizama. Ministar Gašić upoznao je ambasadorku Moro sa planom angažovanja srpskih mirovnjaka u narednom periodu i zahvalio na logističkoj podršci koju Francuska pruža našim snagama u Džibutiju.

„Očekujemo da će do kraja godine u multinacionalnim operacijama UN i EU biti angažovano više od 500 pripadnika Vojske Srbije. Do kraja godine planirano je angažovanje vojne jedinice u UNIFIL-u, medicinskog tima u Maliju, kao i lake poljske bolnice nivoa 2 u Centralnoafričkoj Republici, istakao je ministar odrane.

Ambasadorka Moro očekuje da će Srbija i Francuska učvrstiti međusobne veze i zajedničkim naporima doprineti iznalaženju rešenja za različite bezbednosne izazove. Ona je dodala da se nada još većem broju zajedničkih aktivnosti od obostranog značaja.

Ministar Gašić pozvao je ministra odbrane Francuske Žan-Iv Le Driana da naredne godine poseti Srbiju povodom obeležavanja Dana srpske avijacije, kao i da akro- grupa «Patrol de Franse» svojim prisustvom uveliča tu manifestaciju.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Састанак | FLV