Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.10.2014.

Koncert povodom Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu




Povodom Dana oslobođenja u Prvom svetskom ratu, u godini u kojoj se obeležava stogodišnjica od njegovog početka, za pripadnike Komande Komande za obuku i za zaposlene u kasarni „Topčider“ danas je u svečanoj sali Doma Garde priređen koncert sinfonijskog orkestra Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Pod dirigentskom palicom Pavla Medakovića, koncert je započeo intoniranjem himne Republike Srbije „Bože pravde“, a usledile su kompozicije „Oficirsko kolo“, „Marš kralja Aleksandra“, „Marš kralja Petra“, „Kolo 32. klase“, kao i numera „Marširala kralja Petra garda“

Publika je, u nastavku koncerta, imala priliku da čuje i pesme „Moj dragane“ i „Bolujem ja“ u izvođenju Biljane Petković, kao i Vesnu Dimić koja je otpevala „Jutros mi je ruža procvetala“ i „Zbog tebe plačem“.

Posle dugotrajne borbe u kojoj je poginulo nekoliko hiljada ratnika, Beograd je 1. novembra 1918. godine oslobodila Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića, što je označilo kraj Prvog svetskog rata na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije. Ova armija je od 4. oktobra do 1. novembra oslobodila sve veće gradove u Srbiji, uključujući i Beograd, gde je provela nekoliko dana, da bi zatim nastavila ka severu, širokim frontom preko Save i Dunava. Već 9. novembra od austrougarske vojske oslobođen je i Novi Sad.

photoFOTOGALERIJA