Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2014.

U Vojnom muzeju otvorena izložba „Oslobođenje Beograda 1944. godine“



Povodom današnjeg jubileja, sedam decenija od oslobođenja prestonice, u Vojnom muzeju u Beogradu otvorena je izložba „Oslobođenje Beograda 1944. godine“, autorke, višeg kustosa Vojnog muzeja, Dušanke Maričić.

Iz muzejskih zbirki izdvojeni su predmeti iz tog perioda – delovi naoružanja, opreme i odeće nemačke nacističke vojske, savezničkih oslobodilačkih snaga Crvene armije, Narodnooslobodilačke vojske, jugoslovenskih partizanskih odreda i građana učesnika u oslobađanju prestonice.

Prisutnima su se obratili pomoćnik ministra odbrane za ljudske resurse Miloš Janković i načelnik Vojnog muzeja potpukovnik dr Ivan Mijatović.

Prema rečima Jankovića, u godini kada obeležavamo 70 godina od oslobođenja Beograda „sa ponosom se sećamo svih poginulih boraca streljanih i stradalih u periodu od 1941. do 1944. i to ne samo na našem prostoru nego i šire“.

- Izložba je svedočanstvo dela prošlosti Beograda, ujedno i prilog miru i daljoj budućnosti. Postavkom želimo da oživimo uspomenu na one koji su dali svoj život i koji su se borili za oslobođenje prestonice, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, kao i da oživimo sećanja na sve nevine žrtve beogradskih logora u Drugom svetskom ratu. Oslobodioci Beograda su u ratu pokazali odlučnost i hrabrost, časno su pobedili i omogućili nam da živimo u miru, rekao je Janković.

Potpukovnik Mijatović istakao je da je oslobođenje Beograda „početak kraja okupacije Jugoslavije, začetak sloma fašističkih jedinica na ovim prostorima i početak stvaranja nove države – druge Jugoslavije“.

- Sudbina Vojnog muzeja delom je isprepletena s oslobođenjem Beograda, a današnja izložba je prilika da se mnoge neispričane priče predstave širem auditorijumu. Postavka je rezultat mukotrpnog rada Vojnog muzeja i priređena je upravo na godišnjicu oslobođenja Beograda, te će ostati upamćena kao deo kolektivnog pamćenja u trenutku obeležavanja jubileja, rekao je potpukovnik Mijatović.

Postavka prikazuje više od 50 fotografija uvećanih dimenzija, koje prate događaj iz 1944. godine. Među eksponatima je i foto-album koji sadrži 244 fotografije na kojima je prikazan Beograd 20.oktobra 1944, zatim likovna dela, fotografije, fotoalbumi i fotoaparat „Lajka“ kojim je Vladeta Limić zabeležio Beograd u trenutku oslobođenja. Uz raznovrsne dokumente i odlikovanja, izloženi su izvodi iz štampe, knjige, eksponati, nagrade i zastava kojom je grad Beograd darivao oslobodioce.

photoFOTOGALERIJA