Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.10.2014.

Međunarodni skup o mirovnim misijama UN



Međunarodni skup o mirovnim misijama UNRegionalni okrugli sto o mirovnim misijama Ujedinjenih nacija sa nazivom “Biti mirotvorac”, koji je okupio zemlje kontributore snaga u Ujedinjenim nacijama, otvoren je danas u Palati Srbija. Skup, na čijem su otvaranju govorili ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsu, kao i šef Kancelarije UN u Beogradu Piter Due, prilika je da se razmotri trenutno stanje mirovnih operacija u svetu i eventualno veće učešće zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama UN.

Ministar odbrane Bratislav Gašić predvodio je delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Obraćajući se okupljenima, ministar Gašić je istakao da je Republika Srbija najveći kontributor snaga u mirovnim operacijama Ujedinjenih nacija u ovom regionu i da, učešćem u mirovnim operacijama, naša zemlja potvrđuje svoj interes i nameru da konkretno doprinese regionalnoj, evropskoj i svetskoj bezbednosti, kao i poštovanju međunarodnog prava i mira.

- Važno je istaći značaj koji učešće u multinacionalnim operacijama ima za Republiku Srbiju i njenu nacionalnu bezbednost. Njime se podstiče proces transformacije i reorganizacije celokupnog sistema odbrane, uključivanje u kolektivne sisteme bezbednosti i dostizanje potrebnog nivoa interoperabilnosti naših jedinica. Sticanjem iskustava iz učešća u mirovnim misijama i unapređenjem operativnih sposobnosti svakog pripadnika Vojske Srbije, unapređujemo i odbrambeni kapacitet zemlje, kao i kredibilitet države, što smatramo jednim od osnovnih ciljeva naše politike odbrane – naglasio je ministar Gašić dodajući da učešće u operacijama EU u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike doprinosi približavanju Republike Srbije članstvu u Evropskoj uniji, što nesumnjivo predstavlja jedan od naših glavnih spoljnopolitičkih prioriteta.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija je značajno povećala svoje učešće u mirovnim operacijama imajući u vidu da je 2013. i 2014. godine angažovano više lica nego za prethodnih deset godina zajedno.

Međunarodni skup o mirovnim misijama UN- Najznačajnije povećanje predstavlja upućivanje pešadijske čete u ~UNIFIL~ u Libanu tokom 2013. godine, kao i upućivanje autonomnog tima za zaštitu brodova koji trenutno u okviru operacije pomorskih snaga Evropske unije ~Atalanta~ u vodama Somalije obezbeđuje brod Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija od napada pirata. Za veoma kratko vreme uspeli smo da uđemo među prvih deset evropskih zemalja po broju angažovanih pripadnika u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, kao i da, od bivšeg „uvoznika bezbednosti“, postanemo njen „izvoznik“ – poručio je ministar Gašić ukazujući da u prilog tome govori i činjenica da trenutno 210 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuje u sedam misija Ujedinjenih nacija, dok je dodatnih 27 angažovano u tri misije Evropske unije koje se izvode u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministar odbrane je, takođe, istakao da se posebna pažnja posvećuje povećanju broja angažovanih žena u multinacionalnim operacijama, koje čine 8.7 odsto od do sada ukupno angažovanih naših pripadnika, kao i da se vojni sanitet smatra našim strateškim kapacitetom na čijem se stalnom razvoju i jačanju kontinuirano radi.

Međunarodni skup o mirovnim misijama UNU delegaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili su načelnik Uprave za strategijsko planiranje general-major prof. dr Mitar Kovač, zamenik komandanta ZOK general-major Slavoljub Janićijević i načelnik Centra za mirovne operacije pukovnik mr Milivoje Pajović.

Organizatori ovogodišnjeg okruglog stola su Odeljenje za mirovne operacije Ujedinjenih nacija (~DPKO~) i Međunarodni instituta za mir (~IPI~), u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz podršku Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu (~UNOB~), te Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (~UNDP/SEESAC~). Reč je o petom događaju koji DPKO i IPI organizuju u okviru serijala “Biti mirotvorac” od 2010. godine. Prethodni okrugli stolovi održani su u Njujorku, Kuala Lumpuru, Berlinu i Buenos Ajresu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање министра Гашића | FLV
Округли сто | FLV