Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.10.2014.

Održana vojna parada „Korak pobednika“



Parada Korak pobednikaPočasnom artiljerijskom paljbom sa tri plotuna iz šest artiljerijskih oruđa započela je danas vojna parada povodom sto godina od početka Prvog svetskog rata i 70 godina od oslobođenja prestonice u Drugom svetskom ratu.

Tom prilikom, u slavu svim herojima koji su svoje živote položili na oltar otadžbine, odvažnim korakom pobednika, više od 3.000 vojnika Vojske Srbije sa oko 400 sredstava ratne tehnike prodefilovalo je danas u svečanom stroju na beogradskom Ušću kod Palate Srbija.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, premijer Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, predstavnci Vlade Ruske Federacije diplomatskog kora akreditovanog u našoj zemlji, visoke delegacije zemalja učesnica u oslobađanju Beograda, gosti iz inostranstva, predstavnici verskih zajednica, veterani, heroji bitaka za oslobođenje Beograda i brojni građani.

Prema rečima predsednika Republike Tomislava Nikolića, istorija Vojske Srbije je istorija odbrambenih ratova, slobodarska Parada Korak pobednikasnaga, epopeja žrtve za spas države i naroda, spas drugih država i drugih naroda, a dok je branio svoju kuću, srpski vojnik je branio i istok i zapad i sever i jug, slabio i zaustavljao silnike.

- Oduvek su građani naše zemlje ponosni na svoju vojsku. Ne samo zato što je iznikla iz naroda, što je bila i ostala narodna, već i zato što nikada u svojoj vekovnoj istoriji nije vodila osvajačke ratove, što junaštvom naših predaka, slavnim pobedama u oba svetska rata, u svetsku povest svoje ime upisuje uvek na strani pravednika i pobednika – istakao je predsednik Nikolić.

Parada Korak pobednikaDanašnjom vojnom paradom, kako je naglasio, pozdravljamo modernog srpskog vojnika koji korača ponosan na nasleđe svojih predaka, spreman da brani svoje, odan misiji stabilnosti u zemlji i regionu, miru u Evropi i svetu. To je prilika, kako je poručio, da svi pozdravimo oficire koji su uniformu i ponos nasledili od Milunke Savić, Šturma, Koste Vojinovića, Mišića, Putnika, Stepe, Petra Bojovića, Koče Popovića, a vojevanje učili na Ceru, Kolubari, Solunskom i Sremskom frontu, Sutjesci, Košarama, u bitkama za odbranu i oslobođenje Beograda.

- Pozdravljamo Vojsku Srbije koja je na prvom mestu među institucijama kojima građani najviše veruju, zato što svakodnevno bdi nad snom naše dece i sudbinom svog naroda, bez obzira da li je rat ili mir. Današnja parada je svečan i izuzetno važan trenutak, pokazatelj spremnosti Vojske Srbije, i zajedništva vojske i građana – ocenio je predsednik Nikolić dodajući da su danas na paradi i proizvodi vojne industrije Srbije, srpske pameti i priznate tehnologije, koji su po kvalitetu ravni onima koji dolaze iz najrazvijenijih zemalja.

Obraćajući se predsedniku Putinu, predsednik Srbije je poručio da se veličina i istinska dobrota čoveka i naroda vide u tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar, ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvek, nesebično i od srca.

Parada Korak pobednika- Ne jednom u svojoj istoriji Srbija - mala slovenska zemlja, osetila je veliku, junaštvom i čojstvom ovenčanu rusku pomoć koju ste nam pružali ne razmišljajući o posledicama po svoju državu i narod – naglasio je predsednik Nikolić dodajući da će spomenik ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu biti uskoro otkriven u Parada Korak pobednikaBeogradu, koji je svojim ultimatumom upućenim saveznicima spasao od uništenja srpsku vojsku i izbegli narod.

Predsednik je podsetio na pomoć koju je Rusija, tokom Velikog rata, upućivala Srbiji u ljudstvu i sredstvima, kao i da se na Solunskom frontu, uz srpskog vojnika i saveznike borilo 30.000 ruskih vojnika.

Parada Korak pobednika- Srbija je prekrivena zajedničkim humkama, kosturnicama i grobljima kao svedočanstvima o strašnom izginuću ruskog vojnika na srpskoj zemlji. A zemlja natopljena zajedničkim znojem uveliko je zajednička zemlja, zemlja natopljena zajedničkom krvlju branilaca, svetinja je za njihove naslednike – istakao je predsednik Republike Srbije ukazujući da dve zemlje vezuje poreklo, jezik, običaji, vera, istorija, kultura, uzvišeno slobodarstvo i herojski ponos, zajedničke humke i bezimeni grobovi, ostavljena siročad i žene, prekinuti mladi životi, izgubljene generacije koje pamte naše zajedničko vojevanje.

I u Drugom svetskom ratu, podsetio je predsednik Nikolić, partizani i crvenoarmejci, rame uz rame, u pobedničkom pohodu protiv fašizma oslobađaju Beogradu, a kako su i vojevali jedan uz drugoga, tako danas jedan do drugog dele humke na Groblju oslobodiocima Beograda.

Parada Korak pobednikaU ime svih građana Srbije, danas sam uručio naše najviše odlikovanje - Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, predsedniku Ruske Federacije. Dragi Vladimire Putinu, najviši orden Republike Srbije, koji ste jedino Vi dobili, izliven je od krvi i suza našeg napaćenog naroda, iskovan od oružja koje je srpski vojnik nosio u ratovima. Nosite ga u znak zahvalnosti moje zemlje za svakog vojnika vaše zemlje koji se iz Prvog i Drugog rata vratio iz Srbije u Rusiju, ili je, nažalost, ostao zauvek kod nas – naglasio je predsednik Nikolić izražavajući želju poručujući da naša zajednička slavna istorija ostane trajna i neraskidiva veza bratstva, prijateljstva koje je oduvek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima.

Parada Korak pobednikaOn je, takođe, dodao da je prisustvo ruskog predsednika Putina na današnjoj paradi Vojske Srbije, prvoj nakon gotovo 30 godina, velika čast i simbol naše zajedničke slavne prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali i sećanje na pobede i junake kojima pripadnici Vojske Srbije danas posvećuju svoj korak pobednika.

Pozdravljajući predsednika Srbije, premijera, veterane i učesnike parade, predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin je, između ostalog, rekao da se raduje što prisustvuje paradi na mestu gde su, sedamdeset godina ranije, sovjetski vojnici zajedno s borcima NOV oslobodili Beograd i slomili fašističkog zavojevača.

Parada Korak pobednika- Beogradska operacija, tokom koje je bila uništena moćna grupacija nemačke vojske, postala je važna etapa na putu prema zajedničkoj pobedi. Naši narodi su zajedno vodili dugu, upornu i krvavu borbu protiv nacista. Ali Sovjetski Savez i Jugoslavija su zajedno poveli nepokolebljivu oslobodilačku borbu. Glavi rušilački udar Hitlera bio je na Istočnom frontu, ali je veliki doprinos zajedničkoj borbi protiv nacista dao i partizanski otpor na Balkanu. Partizani su vezali deset hitlerovskih divizija, oni nisu dali da ta vojska krene ka Sovjetskom savezu i njegovim gradovima Staljingradu i Kursku, već su dali ogroman doprinos savezničkoj pobedi u Drugom svetskom ratu. Neprijatelj je bio slomljen. Svi znamo da je Sovjetski savez imao ključnu ulogu u savladavanju fašizma, ali mi nikada nismo delili pobedu na svoju i na tuđu i uvek ćemo se sećati pomoći saveznika u antihitlerovskoj koaliciji i pokreta otpora, rekao je predsednik Putin.

Parada Korak pobednika- Na ovu godišnjicu oslobođenja Beograda odajemo poštovanje svima koji su se borili protiv nacizma u Drugom svetskom ratu. Dragi prijatelji, naši očevi i dede su se borili za pravednu stvar. Njihova hrabrost ne pozna granice, njihova volja i ratno bratstvo nisu mogli da budu pobeđeni. Njihova snaga duha bila je iznad svega. I danas, na ovoj paradi, mi se zajedno sećamo njihovih podviga i odajemo zahvalnost našim veteranima, rešeni da budemo dostojni njihove pobede i njihove slave. Sledeće godine 9. maja mi ćemo svi zajedno obeležiti 70 godina od velike pobede u Drugom svetskom ratu. Mi smo platili veliku i skupu cenu i naša zajednička obaveza je da se sećamo pobede u Drugom svetskom ratu i da se suprotstavimo pokušajima heroizaije nacista i njihovih pomagača. Da učinimo velike napore u razvoju atmosfere poverenja i uzajamnog razumevanja na našem kontinentu. Od sveg srca čestitamo praznik oslobođenja Beograda, rekao je Vladimir Putin.

Parada Korak pobednikaSvečani defile ešelona srpske vojske započeo je predajom raporta, komandanta parade, načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića predsedniku Nikoliću, nakon čega su nebo nad Ušćem preplavili padobranci 63. padobranskog bataljona. Njih 30 skočilo je sa visine od 1.800 metara, noseći zastave Srbije i Vojske Srbije.

Združeni vojni orkestar, uz zvuke paradnog marša Stanislava Biničkog, davao je ritam pešadijskom i motorizovanom ešelonu, a Dunavom se uzvodno, u svečanom mimoplovu, glavnoj tribini približavao ešelon Rečne flotile.

Svečani defile, u više navrata, nadletao je deo Vazduhoplovstva, sa više desetina letelica, a prvi nalet činio je podešelon lovaca-presretača MiG-29, MiG–21 i par jurišnika „Orao“, U dvosedu MiG-29 bio je komandant Vazduhoplovstva i PVO general major Ranko Živak.

Parada Korak pobednikeJednovremeni bat koraka označio je dolazak pešadijskog ešelona koji je činilo 11 podešelona, sa po 180 vojnika, podoficira i oficira, koji su gazili čvrstim strojevim korakom. Prvi je nastupao podešelon ratnih zastava, a kadeti Vojne akademije svečano su proneli replike pukovskih zastava iz Velikog rata, zastave jedinica NOV Jugoslavije i Vojne zastave jedinica Vojske Srbije.

Kraj defilea pešadijskih podešelona obeležio je egzercir pripadnika Garde, praćen zvucima koračnice „Opraštanje slovenske žene“, kompozitora Vasilija Agapkina, koju je 1912. godine posvetio Srpkinjama koje su ispraćale svoje muževe u Balkanski rat.

„Rubnim pozdravom“ pripadnici Rečne flotile započeli su defile na vodi predstavljajući građanima i gostima parade plovila iz svog sastava. Desnom obalom Dunava, uporedo sa defileom pešadijskog ešelona, smenjivali su se rečni patrolni čamci, rečni minolovci i desantni jurišni čamci.

Parada Korak pobednikaZaglušujuća grmljavina na beogradskom Ušću bila je znak da Bulevarom Nikole Tesle nailazi motorizovani ešelon Vojske Srbije, od kojih su 12 podešelona činili sistemi koji se nalaze u upotrebi naše Vojske, dok su u jednom podešelonu prodefilovala sredstva koja trenutno razvijaju Vojnotehnički institut i preduzeće „Jugoimport" SDPR.

Poglede najmlađih posetilaca parade su privukli tenkovi, amfibije i raketni sistemi, čiji su prolazak ispratili sa posebnom pažnjom, dok su nalet drugog podešelona vazduholovnih snaga, mlaznih aviona G-4 „Super galeb“ i školskih aviona „Lasta“, konstruisanih i proizvedenih u Srbiji, svi posetioci propratili očiju uprtih u nebo.

Parada Korak pobednikaZa poznavaoce vojne tehnike pravi praznik za oči bio je podešelon sredstava koje trenutno razvijaju VTI i preduzeće „Jugoimport“, među kojima i višenamensko oklopno vozilo „Lazar 1 i 2“, višenamenskilanser raketa „Morava“, samohodne haubice 122mm „Soko“ i „SORA“ i taktička bespilotna letelica „Pegaz“.

Prestoničkim nebom progrmeo je nalet trećeg podešelona vazduhoplovnih snaga koji su činilegrupe od po tri helikoptera, jednog višenamenskog i po dva helikoptera opšte namene.Vazduhoplovi tipa Mi-8 i Mi-17 i „Gazela“ naoružana raketama „Maljutka“.

Poslednji nalet vazduhoplovnog ešelona Vojske Srbije Bulevarom Nikole Tesle, bio je uvertira za nastup akro-grupe Ratnog vazduhoplovstva Rusije „Striži predvođeni potpukovnikom Sergejom Osjajkinom, zamenikom komandira te akro-grupe.

Publiku je bez daha ostavila kompletna akro-grupa, prvo nastup četiri aviona, a zatim i solo nastup aviona Mig-29, koji su parali nebo nad Beogradom, smenjujući se u formacijama po kojima su „Striži“ u celom svetu prepoznatljivi.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Дочек | FLV
Председник Србије Томислав Николић  | FLV
Председник Руске Федерације Владимир Путин | FLV
Парада - први део | FLV
Парада - други део | FLV
Парада - трећи део | FLV
Парада - четврти део (Стрижи) | FLV