Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.10.2014.

Završne pripreme za vojnu paradu



Pripreme za vojnu paradu koja će se održati 16.oktobra privode se kraju. Sutra počinje finalno uvežbavanje motorizovanog ešelona. Borbena vozila već nekoliko dana nalaze se u blizini beogradskog Ušća, a od sutra će uvežbavati defile na trasi kuda će proći narednog četvrtka.

Motorizovani ešelon činiće 14 podešelona pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme koja se nalaze u upotrebi Vojske Srbije, dok će poslednji ešelon činiti sistemi koji tek treba da se uvedu u upotrebu. U sastavu motorizovanog ešelona koji će 16. otobra proći Bulevarom Nikole Tesle biće terenska motorna vozila marki ~„PUCH“~, „~DEFENDER~ i „~PINCGAUER“~, sredstva telekomunikacije i informatike predstaviće se na motornim vozilima „TAM 110“ i „TAM 150“.

Građani će moći da vide i sredstva artiljerijskih i raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva: top 40 milimetara L-70 ~„BOFORS“, ~nosači raketa za raketne sistema „KUB“ i „NEVA“ sredstva jedinica artiljerije - samohodni višecevni lanser raketa 128 mm „OGANj“ i top-haubica 152 mm M84 „NORA“, zatim motorna vozila visoke prohodnosti ~„HMM WV - HAMER“~, policijsko borbeno vozilo VPB M-86 i protivoklopno artiljerijsko oruđe POLO M-83.

Pored toga predstaviće se i sredstva inžinjerijskih jedinica, naoružanje i vojna oprema u razvoju Vojnotehničkog instituta i javnog preduzeća Jugoimport SDPR-a i na kraju, udarna pesnica oklopnih i mehanozovanih jedinica - borbena vozila pešadije BVP M-80A i tenkovi M-84.

Na novobeogradsko pristanište stigla su  i plovila iz sastava Rečne flotile koja će učetvovati na vojnoj paradi 16. oktobra. Biće to svojevrstan defile na vodi koji će se kretati desnom obalom reke Dunav uporedo sa defileom ešelona Kopnene vojske.

U njemu će učestvovati rečni patrolni čamac (RPČ-111), brod posebne namene „Kozara“ (BPN-30), rečna stanica za razmagnetisanje brodova „Šabac“ (RSRB-36), grupa rečnih minolovaca (RML-341, RML-332, RML-336 i RML-335), grupa desantnih jurišnih čamaca (DJČ-411, DJČ-412 i DJČ-413) i grupa rečnih patrolnih čamaca (RPČ-22, RPČ-213, RPČ-214 i RPČ-216).



videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пловила Рeчне флотиле стигла на Ушће | FLV