Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.10.2014.

Ministar Gašić u valjevskom



Vojska Srbije biće partner „broj jedan“ u svim budućim poslovima Holding kompanije „Krušik“ – izjavio je danas ministar odbrane Bratislav Gašić prilikom posete toj fabrici namenske industrije u Valjevu. Ministar Gašić dobio je uverevanja od poslovodstva i predstavnika sindikata da se dogovor postignut prilikom njegovog prethodnog boravka u toj fabrici u julu ove godine, vezan za organizaciju proizvodnje i rešavanja nagomilanih finansijskih problema, poštuje.

– Više se ne isplaćuju minimalne zarade, usaglašeni su stavovi oko najniže zagarantovane cene rada i potpisan je kolektivni ugovor. Razgovarali smo i o nekim novim razvojnim projektima i o tome šta „Krušik“ treba da učini da bi postao jedna stabilna firma – rekao je Gašić.

On je istakao da je bilo reči i o konverziji duga tog privrednog društva, isplati otpremnina radnicima te rešavanju problema oko uplate staža radnicima koji treba da idu u penziju.

- Ovo poslovodstvo mora da nađe način da isplati doprinose radnicima jer u periodu od 2000. do 2012. godine to niko nije činio. Ti ljudi su svoje penzije zaradili i moraju da počnu da ih dobijaju – istakao je ministar.

Aneksom kolektivnog ugovora koji je potpisan krajem avgusta, ukinuta je minimalna zarada za zaposlene u holding kompaniji „Krušik“, pa je prvi deo septembarske plate, prema novom obračunu isplaćen juče.

Ministar je tokom sastanka sa rukovodstvom fabrike upoznat sa dinamikom isporuke raketa 120 milimetra „Plamen D“, proizvodnje trenutno-fugasne mine kalibra 120 milimetara, izrade nulte serije vežbovnog metka 40 milimetara i aktivnostima na kontrolno-tehničkom pregledu raketa tipa „Maljutka“ što je od posebnog interesa za Vojsku Srbije.

Ministar Gašić posetio je danas i privredno društvo „Krušik-akumulatori“ a.d. Beograd, čiji su proizvodni pogoni smešteni u Valjevu. Ovo privredno društvo je u ranijem periodu za potrebe MO i VS proizvodilo akumulatore za sredstva naoružanja i vojne opreme, ali je nakon privatizacije proizvodnja obustavljena zbog neizmirenja obaveza prema zaposlenima.

Predstavnici zaposlenih u preduzeću „Krušik akumulatori“ upoznali su ministra sa problemima u vezi sa privatizacijom tog privrednog društva i predložili mu mere za njihovo prevazilaženje. Prvi čovek sistema odbrane obišao je pogon u kome je organizovana proizvodnja srebro-cinčanih akumulatora za avione MIG-21 i MIG-29. Pored toga predočen mu je i plan nastavka proizvodnje akumulatora za potrebe Vojske Srbije budući da je privredno društvo „Krušik-akumulatori“ jedini proizvođač nikl-kadmijumskih i srebro-cinčanih akumulatora na teritoriji Republike Srbije.

Gašić je zahvalio holding kompaniji „Krušik“ na pomoći firmi „Krušik akumulatori“ kako bi pokrenuli proizvodnju i napravili određenu količinu akumulatora za potrebe Vojske Srbije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Састанак у Крушику | FLV