Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.10.2014.

Vežba




U kasarni „Aerodrom“ u Kovinu završena je bilateralna međunarodna vežba ~„Neighbours 2014“ ~ („Komšije 2014“) koju izveli pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Mađarske. Tokom prethodnih dana, pripadnici Prve brigade Kopnene vojske i Pete brigade Oružanih snaga Mađarske uvežbavali su radnje i postupke u kontroli teritorije prilikom angažovanja čete u multinacionalnoj operaciji.

Vežbi su prisustvovali načelnik štaba Prve brigade pukovnik Nenad Sretenović i načelnik odeljenja za operativne poslove i obuku komande Združenih snaga Oružanih snaga Mađarske pukovnik Laslo Garaš, koji su se složili u oceni da je vežba uspešno izvedena, kao i da operativne sposobnosti koje su kroz vežbu nadograđene, obe vojske mogu uspešno koristiti u misijama UN.

- Bez obzira što se ova vežba već tradicionalno organizuje, svake godine scenario je drugačiji. Ovogodišnje supozicije su realne, upravo onakve kakve se i mogu sresti u multinacionalnoj operaciji, a proizišle su iz naših iskustava iz mirovnih operacija na Kipru i u Libanu, rekao je pukovnik Sretenović dodajući da učesnici vežbe nisu bili ranije upoznati sa zadatim supozicijama, te je samim tim situacija bila realnija.

- Kao jedan od ranijih planera ove vežbe, zadovoljan sam što danas mogu da vidim da su vojnici dostigli nivo obučenosti i uvežbanosti za multinacionalne operacije. Mislim da je održavanje dobrih komšijskih veza vrlo bitno, te zato želim da se ove vežbe i u budućnosti realizuju, rekao je pukovnik Garaš ističući važnost ovakvih vežbi ne samo radi uvežbavanja postupaka i procedura već i razvijanja prijateljstva između srpskih i mađarskih vojnika.

Prema scenariju vežbe multinacionalna četa, sastavljena od jednog srpskog i jednog mađarskog streljačkog voda i voda za podršku, angažovana je pod okriljem UN u fiktivnoj zemlji zahvaćenoj građanskim ratom. Tema je bila „Multinacionalna četa u kontroli teritorije“ te su pripadnici oružanih snaga dveju zemalja demonstrirali pretres terena, kontrolu teritorije, pokušaj nasilnog prolaska na punktu, napad na organe patrole i medicinsku evakuaciju. Osnovni cilj današnje vežbe bio je da se ljudstvo taktički i tehnički obuči za realizaciju zadataka čete prilikom pretresa terena, radnjama i postupcima vojnika u pretresu zemljišta i objekata i postupak sa pronađenim licima i stvarima u toku pretresa.

Organizator i domaćin vežbe je Prva brigada Kopnene vojske, a reč je o petoj zajedničkoj vežbi dveju zemalja od 2010. godine, u kojoj je učestvovalo 76 starešina i vojnika iz Vojske Srbije i 31 pripadnik Oružanih snaga Mađarske.


videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Пуковник Ненад Сретеновић  | FLV
Пуковник Ласло Гараш | FLV
Потпоручник Јелена Поповић | FLV
Вежба | FLV