Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.09.2014.

Razgovori o kodifikaciji




U organizaciji Direkcije za standardizaciju, kodifikaciju i metrologiju Uprave za odbrambene tehnologije Sektora za materijalne resurse, danas su održani ekspertski razgovori  predstavnika Nacionalnog kodifikacionog biroa Srbije i Nacionalnog kodifikacionog biroa Crne Gore, a u vezi sa kodifikacijom i standardizacijom sredstava naoružanja i vojne opreme.

Osnovni cilj ekspertskih razgovora je sagledavanje dostignutog stepena implementacije NATO kodifikacionog sistema u dva ministarstva kao i međusobna razmena iskustava. Pažnju gostiju privuklo je razmatranje procedure testiranja Nacionalnog kodifikacionog biroa Srbije koju je u prethodnom periodu sprovela NATO Agencija za podršku~ (NSPA)~ kao i način kodifikacije i obeležavanja sredstava naoružanja i vojne opreme.

Zaključeno je da je Republika Srbija postigla značajan uspeh što je postala jedna od ukupno deset zemalja, izvan članica NATO, koje samostalno obavljaju poslove kodifikacije. Time će se ostvariti određeni benefiti, a proizvodi Odbrambene industrije Srbije postaće vidljivi u celokupnom NATO kodifikacionom sistemu kojeg danas čini 68 zemalja sveta.

Funkcija standardizacije ima važno mesto u sistemima odbrane dve zemlje i prepoznata je kao osnovna poluga jačanja unutrašnje vojne organizacije. Sprovodi se u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti, optimalnog korišćenja odbrambenih kapaciteta kao i postizanja potrebnog nivo interoperabilnosti sa partnerskim zemljama.






photoFOTOGALERIJA