Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.09.2014.

Stanovi za pripadnike sistema odbrane



Ministar odbrane Bratislav Gašić dodelio je danas u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba ključeve od 30 stanova u naselju „Stepa Stepanović“, kao i od devet stanova stambenim intersentima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da lično uruči ključeve jer, kako je istakao, zna koliko to znači porodicama koje godinama čekaju  krov nad glavom.

- Moram da napomenem da ćemo u narednom periodu učiniti sigurno mnogo više da u unutrašnjosti takođe završimo sve pokrenute sporove i završimo sudske sporove i našim pripadnicima podelimo stanove koje imamo – rekao je Gašić. On je podsetio da je od jula 2012. godine do danas Ministarstvo odbrane podelilo 1081 stan, ne računajući  stanove koji se  dodeljuju  preko Fonda SOVO i subvencionisanih stambenih kredita. Gašić je rekao da će takav trend biti nastavljen i u budućnosti.

Inače, osnovnim ugovorom sa Građevinskom direkcijom Srbije, Ministarstvu odbrane pripalo je 723 stana u naselju „Stepa Stepanović“. Na ime naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta i na ime poslovnog i garažnog prostora u tom naselju pribavljeno je još 56 stanova, što je ukupno 779 stambenih jedinica. Do sada je useljeno 682 stana.

Za ustupljenu lokaciju kasarne „Vojvoda Stepa Stepanović“ za potrebe pripadnika MO i VS pribavljeno je ukupno 153 useljiva stana u Nišu, Čačku, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Prijepolju i Vranju.

U Fondu za SOVO trenutno je 588 stambenih interesenata, od toga 54 za stanove, a 534 za dodelu novčanog iznosa od 20.000 evra. Fond za SOVO do sada je podelio 360 stanova, a 1.424 porodice dobile su po 20.000 evra kako bi rešili stambeno pitanje.

Odgovarajući na novanarsko pitanje o planovima za masovniju izgradu stanova za Vojsku i Policiju koje je premijer proletos najavio, ministar Gašić rekao je da postoji plan da se na prostoru vojnih objekata u Zemunu gradi po sličnom principu kao što je bio slučaj i u naselju „Stepa Stepanović“ te da je o tome već vodio razgovore sa direktorom Građevinske direkcije Srbije.

Ministar je napomenuo da predstoji rešavanje imovinsko-pravnih odnosa vezanih za određene nekretnine u više gradova Srbije, i da postoji veliki broj bespravno useljenih stanova u vlasništvu ministarstva koji bi mogli biti dodeljeni stambenim interesentima na osnovu zakona i važećih pravilnika.

Na novinarsko pitanje o najavama potpisivanja Individualnog akcionog plana sa NATO-om i reakcijama koje su se mogle čuti u javnosti u vezi sa tim, Gašić je rekao da su kritičari tog dokumenta još 2006. godine potpisali na Severnoatlanskim savezom sve ugovore. Srbija će se, prema njegovim  rečima, držati obaveza koji proističu iz „Partnerstva za mir“, kao i proklamovane vojne neutralnosti razvijajući dobre odnose sa partnerima i na istoku i na zapadu.

Na pitanje novinara povodom priprema za održavanje vojne parade 16. oktobra, ministar Gašić je rekao da se za tu aktivnost jedinice vojske pripremaju duže vreme, ali da je javnost o tome tek nedavno saznala. Prema njegovim rečima, Vojska radi zajedno sa gradskim vlastima na pripremi vojne parade, koja nije odžana, od 1985. godine. Jubilej 70. godišnjice oslobođenja prestonice u Drugom svetskom ratu i stogodišnjica početka Prvog svetskog rata prilika je da Vojska Srbije prodefiluje pred svojim građanima. On je najavio da će na proslavu biti pozvani svi saveznici  koji su učestvovali u oslobođenju Beograda.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар одбране Братислав Гашић | FLV
Додела кључева | FLV
Одговор на новинарско питање: о плановима за изградњу станова | FLV
Одговор на новинарско питање - о критикама најаве потписивања Индивидуалног акционог плана са НАТО-ом и припремама за војну параду | FLV