Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.09.2014.

Obeležena stogodišnjica Bitke na Mačkovom kamenu



Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je danas manifestaciji obeležavanja sto godina od Bitke na Mačkovom kamenu i položio venac na Spomen-kosturnicu.

Vence je položila i delegacija Vojske Srbije koju je predvodio načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.
Predsednik Nikolić rekao je da Veliki rat ne pamti krvaviji boj od onog koji se odigrao na Mačkovom kamenu.

- U toj jednoj septembarskoj nedelji, na prostoru nešto većem od 500 metara kvadratnih, polju manjem od onog koje svaki srpski seljak s proleća ore i po njemu sadi svoju radost i muku, obe vojske gubile su, kažu istorijske knjige, svakoga dana hiljade ljudi. Ne pamti se bitka u kojoj je izginulo više srpskih oficira, njih 115 uz 176 ranjenih, rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da to nije bio sudar dve vojske, već dva istorijska, civilizacijska koncepta – jednog koji bi da osvoji tuđe i drugog koji brani svoje.

- Mačkov kamen je srpski Termopil, bitka koju bi mnogo pre današnjeg dana svaki narod uzdigao na pijedestal svetinje i ponosa, nacionalne legende koja je uzvišeni istorijski primer žrtve za spas i odbranu otadžbine i naroda. Danas to činimo uzvraćajući precima sećanjem i poštovanjem, poručujući potomcima da je ovo mesto svetilište, učionica istorije i ponosa, zaključio je predsednik Nikolić.

Obeležavanje stogodišnjice počelo je parastosom palim borcima u borbama na Mačkovom Kamenu, zatim su prisutne delegacije položile vence, a u nastavku je održan umetnički program.

Centralnoj manifestaciji na planini Jagodnja prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Narodne skupštine Srbije, opština Ljubovija i Krupanj, crkve, diplomate i brojni građani.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Полагање венаца | FLV
Говор председника Николића | FLV