Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.09.2014.

Polaganje vojničke zakletve



Polaganje zakletve u ValjevuSeptembarska generacija vojnika na dobrovoljnom odsluženju vojnog roka, kadeti prve godine Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije kao i slušaoci Kursa rezervnih oficira položili su danas zakletvu u Prvom centru za obuku u Somboru i u kasarnama „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu i „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu.

Svečanosti u Valjevu prisustvovao je ministar odbrane Bratislav Gašić, komandant Komande za obuku general-major Đokica Petrović, predstavnici lokalne vlasti, crkve kao i mnogobrojna rodbina i prijatelji vojnika, kadeta i slušalaca.

Ministar Gašić, tom prilikom, poručio je svečanom stroju da su oni danas osvetlali obraz Srbiji, baš kao i svojim roditeljima, supružnicima i prijateljima.

Polaganje zakletve u Valjevu- Opredelili ste se da časno i ponosno služite otadžbini, da nastavite slavnu vojničku tradiciju našeg naroda i služite uzvišenom cilju – bezbednosti i ugledu naše domovine. I danas kad obeležavmo stogodišnjicu Velikog rata, srpski vojnik brani i nesebično pomaže svom narodu. Uvek požrtvovan, uvek čestit, uvek spreman da žrtvuje sebe zarad interesa svog naroda. Tako je bilo oduvek. Koliko god da je težak izazov pred vama, setetite se naših predaka. Oni su ljubavlju prema otadžbini pomogli da srpska država opstane – rekao je ministar. On je najmlađim pripadnicima vojske poručio da časno nose boje svoje zastave, bez obzira da li se nalazili u Srbiji ili u nekoj mirovnoj misiji.

Gašić je naglasio opredeljenje da se zadrže postojeće i izgrade nove sposobnosti čime se jača odbrambeni potencijal sistema odbrane i cele države. On je poručio roditeljima da će država Srbija učiniti sve da mladi vojnici, slušaoci i kadeti uslešno završe školovanje i vojni rok.

Polaganje vojničke zakletve u LeskovcuNa svečanosti u leskovačkoj kasarni „Vojvoda Petar Bojović“, kojoj je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, pred državnom zastavom zakletvu je položilo 143 vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2014“, tri profesionalna vojnika, četiri podoficira i 49 kadeta 139. klase Vojne akademije.

General Diković je istakao da je vojnička zakletva uvek zauzimala posebno mesto u bogatoj i slavom ovenčanoj istoriji našeg naroda i vojske.

- Polaganjem zakletve izražava se spremnost da se služi uzvišenom cilju, svom narodu i otadžbini. Kadeti, vojnici i podoficiri, današnjim svečanim činom svrstali ste se u stroj onih koji su spremni da se za našu zemlju bore, da je brane i odbrane, vojnički, hrabro, časno i dostojanstveno – naglasio je načelnik Generalštaba poručujući svima u stroju da zapamte zakletvu koju su dali, da je čuvaju u srcu, jer ona obavezuje za čitav život.

Polaganje vojničke zakletve u SomboruSvečanosti polaganja zakletve u Prvom centru za obuku prisustvovao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić koji je rekao da je ovo veliki dan za našu vojsku i da se polaganjem zakletve izražava spremnost da se služi svom narodu.

U Somboru zakletvu je položio 161 vojnik na dobrovoljnom služenju vojnog roka, od toga 12 devojaka, kao i dve devojke profesionalni vojnici.

Fotogalerije:
Polaganje zakletve u Valjevu
Polaganje zakletve u Leskovcu
Plaganje zakletve u Somboru

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање начелника Генералштаба генерала Диковића  | FLV
Полагање заклетве у Лесковцу | FLV
Обраћање министра Гашића | FLV
Полагање заклетве у Ваљеву | FLV