Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2014.

Promocija knjige



U Svečanoj sali Doma Vojske Srbije predstavljena je knjiga Toplički gvozdeni puk „Knjaz Mihailo“, vojnog istoričara Mirka Dobričanina, čije je treće izdanje upravo izašlo iz štampe. Promociji knjige, kojom je javnosti pružen značajan doprinos potpunijem saznavanju uloge i angažovanja jedne od najznačajnijih jedinica srpske vojske u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine prisustvovalo je više stotina zaljubljenika u knjigu i istoriju, kao i dobrih poznavalaca Toplice i topličkog kraja.

U knjizi su na oko 600 stranica, romanesknim stilom veoma dokumentovano, fotografijama i svedočenjima, prikazana najznačajnija borbena dejstva, ekstremni napori, herojska dela i legendarni podvizi moralno besprimerno čvrstih, nepokolebljivih i odanih boraca, pripadnika Drugog pešadijskog puka prvog poziva, puka koji je, među oko 100 pukova mobilisanih u toku srpskih oslobodilačkih ratova, jedini poneo počasni i obavezujući naziv „gvozdeni“.

Toplički gvozdeni puk je učestvovao u svim ratovima od 1912. do 1918. godine, a njegovi pripadnici, ljudi od 21. do 31. godine života, poneli su najviše srpskih i stranih ratnih odlikovanja. U njegovim redovima vojevalo je 208 nosilaca Karađorđeve zvezde s mačevima, od kojih su čak 36 bili dvostruki nosioci tog najvišeg srpskog ratnog odlikovanja. Besmrtnu slavu stekao je u bici na Bregalnici, u Drugom balkanskom ratu, kada je, po osvajanju kote 650, probio bugarski front. Za samo dvadeset i četiri sata u toj bici puk je izgubio više od osam stotina vojnika, ili kao u celom ratu sa Turcima 1912. godine.

O knjizi, svojevrsnom spomeniku svim ratnicima puka i porodicama iz kojih su potekli, govorili su recenznet Radule Jovanović, publiciste i novinari Radisav Ristić i Zvonko Pešić, izdavač Mirko Mrkić i autor. Ističući da je Gvozdeni puk „Knjaz Mihailo“, od ukupno 16 hiljada boraca, koliko je prošlo kroz njegove redove, tokom šest godina ratnih dejstava izgubio više od polovine ljudstva, promoteri knjige su, svaki iz svog ugla, svedočili o naporima autora da verno, slikovito i dokumentovano prikaže legendarno herojstvo pripadnika slavne jedinice, formirane većinom od seljaka Topličkog okruga. Sloboda je, isticali su govornici, bila neiscrpna pokretačka snaga koja je podvižnike 2. pešadijskog puka održavala na borbenim položajima i kad su bili na izmaku, smrtno ranjeni.

Herojstvo pripadnika Topličkog gvozdenog puka postalo je legendarno još tokom bitaka, da bi, ceo vek kasnije, dobilo omaž u epohalnom delu koje se klanja senima njihove hrabrosti. Predstavljajući delo Mirka Dobričanina, promoteri su bili jedinstveni u oceni da tom knjigom slava Topličkog gvozdenog opuka nastavlja da živi i u generacijama koje dolaze. Tim pre jer treće izdanje te vredne monografije sadrži i poglavlje o Trećoj brigadi Kopnene vojske VS koja nastavlja tradicije slavnog Topličkog gvozdenog puka.

photoFOTOGALERIJA