Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2014.

Kontigent Vojske Srbije ispraćen u misiju na Kipar



Streljački vod Vojske Srbije danas je ispraćen u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Republiku Kipar. Reč je o sedmom kontigentu plavih šlemova koje naša vojska upućuje u tu zemlju. Svečanosti u kasarni „Toplički ustanak“ u Kuršumliji prisustvovao je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković sa saradnicima, predstavnici lokalne samouprave, rodbina i prijatelji srpskih mirovnjaka.

Kontigent od ukupno 46 oficira, podoficira i vojnika, među kojima su i četiri žene danas u 14 časova krenuo je put Mađarske odakle će poleteti u šestomesečnu misiju na Kipru. Streljački vod koji je danas svečano ispraćen sastavljen je od pripadnika 37. mehanizovanog bataljona 3. brigade Kopnene vojske. Oni će preuzeti dužnost od kolega iz 4. brigade KoV koji ovih dana završavaju angažovanje na Kipru.

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković istakao je da se na kartu zemalja koje upućuju vojne jedinice u mirovne misije Srbija vratila upravo upućivanjem streljačkog voda na Kipar 2011. godine. On je istakao da angažovanjem u mulitinacionalnim oparacijama pokazujemo sposobnost da, zajedno sa partnerima sa svih meridijana radimo na očuvanju svetskog mira i bezbednosti dopinoseći međunarodnoj poziciji Srbije i ugledu njene vojske.

- U multinaconalnu operaciju na Kipar odlazite u službi mira i uvek imajte na umu da ste u misiji naše vojske i naše otadžbine. Vaši prethodnici u ovoj i drugim misijama na kojima učestvujemo postavili su visoke standarde svojim radom, zalaganjem i priznanjima koje su zaslužili – poručio je načelnik Generalštaba našim mirovnjacima i podsetio ih na pohvale i divljenje koje su strani komandanti iznali na račun srpskih vojnika.

- Na vama je da zadatak izvršite vojnički, profesionalno, odgovorno i časno. A zadatak svih zadataka je da se bezbedno vratite kući! – naredio je general Diković poželevši im sreću i uspeh u misiji.

Prvi čovek naše vojske svečano je uručio zastavu Republike Srbije kapetanu Aleksandru Krišu, komandiru voda koji putuje na Kipar. Kapetan Kriš obećao je načelniku Generalštaba da će sa svojim kolegama dostojno predstavljati ime naše države i vojske.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Обраћање генерала Диковића | FLV
Изјава генерала Диковића | FLV
Свечаност | FLV