Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.09.2014.

Ministar Gašić na otvaranju konferencije „Partnerstvo za integritet u sektoru bezbednosti



Ministar Gašić na otvaranju konferencije „Partnerstvo za integritet u sektoru bezbednosti"Ministar odbrane Bratislav Gašić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl D. Kirbi otvorili su danas konferenciju „Partnerstvo za integritet u sektoru bezbednosti" u čijiem su fokusu teme koliko korupcija u institucijama bezbednosti košta građane Srbije i kako jačanje integriteta u sektoru bezbednosti doprinosi efikasnijem radu institucija i boljoj zaštiti prava svih građana.

Tom prilikom, ministar Gašić je izrazio uverenje da će konferencija, koju organizuje Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), doprineti jačanju institucija i potvrditi zajedničko opredeljenje da jedino smanjenjem korupcije u svim sferama društvenog života i rada možemo da imamo zdravije, bezbednije i bogatije društvo.

- Bezbednost građana i društva osnov su uspešnog razvoja. Zbog toga posvećeno radimo na stvaranju ambijenta za još veće rezultate, a jedan od najvažnijih zadataka je iskorenjivanje korupcije. Zbog negativnog uticaja korupcije samo u oblasti javnih nabavki, Srbija je izgubila oko šesto miliona evra. Zbog toga je princip od koga ne odustajemo nulta tolerancija u borbi protiv te pošasti i ova Vlada je u tome maksimalno odlučna – naglasio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sprovode konkretne mere kako bi smanjili i suzbili korupciju u svojim redovima, a na tom zadatku najviše su angažovani Vojnobezbednosna agencija, Inspektorat odbrane i Odsek za internu reviziju. Ministarstvo odbrane, takođe, dodao je ministar Gašić, učestvuje i u NATO programu za izgradnju integriteta.

Ministar Gašić na otvaranju konferencije „Partnerstvo za integritet u sektoru bezbednosti"Kako je istakao ambasador Kirbi, nijedan sistem nije savršen i neophodni su institucionalni mehanizmi čiji je imperativ obezbeđivanje integriteta sektora bezbednosti, što obezbeđuje ostvarivanje prava građana u demokratskoj zemlji.

- Institucije moraju da budu transparentne i odgovorne prema građanima kao i da obezbede zaštitu i bezbednost svih građana – poručio je ambasador SAD dodajući da institucije bezbednosnog sektora moraju da budu pod nadzorom civilnog društva koje treba da sarađuje sa Parlamentom.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević učestvovaće na panelu nazvanom Koliko korupcija u institucijama bezbednosti košta građane Srbije.

Današnja konferencija je deo projekta čiji je cilj da kroz unapređenje spoljnog nadzora podrži napore za izgradnju integriteta i efikasnu primenu antikorupcijskih mera u ključnim institucijama sektora bezbednosti - Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnoj agenciji.

videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Министар Гашић | FLV
Амбасадор Кирби | FLV
Конференција | FLV