Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2014.

Drugi tim specijalaca Vojske Srbije ispraćen u misiju „Atalanta“



Drugi tim specijalaca Vojske Srbije ispraćen u misiju „Atalanta“Drugi Autonomni tim za zaštitu brodova koji će od 18. septembra do polovine januara sledeće godine izvršavati zadatke pod okriljem misije Evropske Unije „Atalanta“ ispraćen je danas u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

Zamenik načelnika Generalštaba General-potpukovnik Jovica Draganić poželeo je dvanaestočlanom timu specijalaca uspeh u predstojećoj misiji sa uverenjem da će svojim radom dostojno predstaviti Vojsku Srbije izvan granica naše zemlje, kako što to čine njihove kolege mirovnjaci. On je podsetio da je naša vojska u poslednje vreme značajno povećela angažovanje u mirovnim misijama doprinoseći svetskom miru.

General Draganić uručio je državnu zastavu Republike Srbije kapetanu Goranu Stevančeviću poručivši mu da je dostojno nosi i da, sa svojim kolegama, reprezentuje našu vojsku u najboljem svetlu.

Prema rečima brigadnog generala Jelesija Radivojevića, komandanta Specijalne brigade, tim je prošao složenu višemesečnu obuku u našoj zemlji, ali i u Francuskoj i Grčkoj, a provere kojima su bili podvrgnuti pokazale su da su oni sposobni za izvršenje zadatka.

Drugi tim specijalaca Vojske Srbije ispraćen u misiju „Atalanta“Srpski specijalci će se prevashodno brinuti o bezbednosti broda „~MSM DOURO~” koji prevozi robu u okviru „Svetskog programa za hranu“. Humanitarni i trgovački tovari su u vodama nadomak Somalije prethodnih godina često bili meta piratskih napada pa su Ujedinjene nacije dale mandat Evropskoj uniji da svojim pomorskim snagama te napade spreči. U okviru Evropskih pomorskih snaga Vojska Srbije angažuje i drugi tim za zaštitu brodova po redu koji će narednih meseci misiju obavljati u Adenskom zalivu, Crvenom moru i zapadnom delu Indijskog okeana.

Iako se ova misija zvanično vodi kao misija „srednjeg rizika“, kapetan Goran Stevančević, komandir tima, kaže da iskustva prethodne grupe naših specijalaca ukazuju na to da nema većih incidenata, te da samo prisustvo naoružanih vojnika na brodovima odvraća potencijalne napadače. On je istakao da je njegov tim veoma dobro osposobljen za sve izazove sa kojima bi mogi da se susretnu.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Генерал-потпуковник Јовица Драганић | FLV
Испраћај | FLV