Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.08.2014.

Donacija Ruske Federacije za saniranje posledica poplava



Prvi avion sa 90 tona humanitarne pomoći koju je Ruska Federacija namenila stanovništvu poplavljenih područja u Srbiji sleteo je večeras na aerodrom Batajnica. U donaciji su dva kompleta velikih mobilnih generatora od kojih svaki može da snabdeva električnom energijom jedno selo, zatim 10 kompleta motornih pumpi, 10 prenosnih cisterni za vodu, 200 termosa srednjeg kapaciteta i 50 velikih termosa kapaciteta do 100 litara. Vrednost donacije je veća od milion ruskih rubalja, odnosno 23.000 evra.

Predstavnike Ministarstva odbrane Rusije dočekao je ministar odbrane Bratislav Gašić i zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru odbrane Sergeju Šojguu na pošiljci. On je najavio da će još jedan ruski avion sa takođe 90 tona humanitarne pomoći stići na batajničkim aerodrom.

Ministar Gašić je tom prilikom podsetio da je veliki broj zemalja pomogao Srbiji u saniranju posledica katastrofalnih poplava, a prilikom nedavne posete Moskvi rekao je ministru Šojguu da još uvek postoje veliki problemi u otklanjanju posledica i pružanju pomoći stanovništvu.

– Samo deset dana posle susreta sa ministrom Šojguom stiže prva humanitarna pošiljka, u kojoj je i deo opreme koju je ranije obećao zamenik ministra odbrane gospodin Antonov na donatorskoj večeri u Moskvi – rekao je Gašić i istakao da će pomoć biti upućena u dva rejona najteže pogođena poplavama, a to su Obrenovac i Krupanj. Agregati i pumpe biće iskorišćeni pre svega za crpljenje vode iz basena Kolubara, gde je energetski sektor ugrožen jer od vode ne može da se dođe do uglja.

Na pitanje ruskog novinara da li će Srbija uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, ministar Gašić je ponovio principijelni stav Srbije „da se u ukrajinskoj krizi insistira na mirnom rešenju sukoba, kao i svih sukoba u svetu, i da se zalažemo za suverenitet i teritorijalni integritet svake članice Ujedinjenih nacija“.

– Vlada Srbije ne razmišlja o uvođenju sankcija Rusiji i taj stav smo jasno preneli našim partnerima na Zapadu – istakao je ministar odbrane Bratislav Gašić i dodao da je „Srbija jako vezana za Rusku Federaciju sa kojom ima jako dobre, prijateljske, ekonomske odnose“ i podršku u pitanju rešavanja problema Kosova i Metohije.

photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава министра Гашића | FLV
Слика са догађаја | FLV