Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.08.2014.

Otvorena izložba slika „Danica Jovanović (1886–1914)“



KLIKNITE OVDE ZA VIRTUELNU GALERIJU

U okviru obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata u Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije večeras je otvorena izložba slika „Danica Jovanović (1886–1914)“, koju Medija centar „Odbrana“ organizuje u saradnji sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog i Galerijom Matice srpske iz Novog Sada.  Otvaranju  su prisustvovali  Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja dr Dejan Ristić.

Govoreći o značaju postavke, direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Slavoljub M. Marković istakao je da je to najbolji početak izložbene sezone u Galeriji Doma Vojske posvećen obeležavaju jubileja stogodišnjice od početka Velikog rata. On je okupljenoj publici najavio bogat program koji je za ovu jesen Medija centar pripremio u čast tog jubileja, izražavajući naročito zadovoljstvo plodotvornom saradnjom sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog.

Kako je istakla upravnica Galerije Matice srpske mr Tijana Palkovljević Bugarski, ta galerija u svom fondu čuva najveći broj dela Danice Jovanović i koja je prva počela da prikuplja njene radove još 1948. godine, a dr Jasna Jovanov je to nastavila osamdesetih godina, prvi put objavljujući katalog njenih dela i priču o toj, pomalo, zaboravljenoj umetnici.

- Sada, tri decenije nakon tih prvih istraživanja, zahvaljujući dr Jasni Jovanov znamo mnogo više i mnogo potpunije sagledavamo opus Danice Jovanović, ali i ono što karakteriše vreme u kome je stvarala, kao i sve ono što se odvijalo oko nje – istakla je mr Palkovljević Bugarski dodajući da je ova izložba dobar primer saradnje ustanova kulture u misiji promocije srpske kulture i kulturnog nasleđa.

Prema rečima autorke izložbe dr Jasne Jovanov, upravnice Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, izložba smešta Danicu Jovanović u kontekst kada je stasavala, osvetljava okolnosti koje su formirale njen umetnički lik, ali i surove okolnosti početka Prvog svetskog rata kada je njen život nesrećno prekinut streljanjem ispod Petrovaradinske tvrđave.

- Veliki broj ljudi je bio uključen u istraživanje i pomagao je da se dođe do podataka, i zahvaljujući svima, danas imamo priliku da vidimo ovu postavku – naglasila je dr Jovanov izražavajući posebnu zahvalnost Medija centru „Odbrana“ na podršci i pripremi izložbe, kao i na dugogodišnjoj saradnji.

Autorka izložbe dr Jasna Jovanov beogradskoj publici prvi put otkriva opus jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka, kao i njen neobičan životni put. Bogat umetnički rad Danice Jovanović predstavljen je kroz 75 eksponata, od toga 58 slika. Organizaciju izložbe pomogli su i Narodni muzej, Etnografski muzej, Muzej istorije Srbije i privatni kolekcionari.

Izložba će biti otvorena do 20. septembra 2014. godine, a pratiće je raznovrstan program koji obuhvata dečije radionice (subotom od 13.00 časova), predavanja i filmske projekcije (subotom od 14.00 časova) i stručna vođenja kroz postavku četvrtkom od 17.00 časova.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Отварање | FLV