Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.08.2014.

Početak gradnje kuća u Obrenovcu



Premijer Aleksandar Vučić  i ministar odbrane Bratislav Gašić, sa članovima Vlade,  obišli su danas  meštane Obrenovca i pripadnike Vojske Srbije koji su od jutros ponovo angažovani na raščišćavanju u tom gradu.

Predsednik Vlade  razgovarao je  sa građanima čije su kuće delimično ili potpuno oštećene u katastrofalnim majskim poplavama. On je istakao da je u Obrenovcu do sada izdato 2 500 rešenja, da svakog dana na naplatu dolazi oko 200, a da su uložene žalbe na svega 56 rešenja. Vučić je izrazio zabrinutost što neki ljudi čekaju duže od petnaest dana nakon donošenja rešenja na isplatu novca, ističući da je to neprihvatljivo.

- Obnovićemo sve javne objekte. Obnovili smo rasvetu, svi imaju struju, kanalizacija i kolektor rade, a za grejanje i vodovod smo sve rešili, rekao je premijer, dodajući da je ostala da se reši kanalizacija za Urovce, što je kapitalni projekat.

  -Država daje onoliko koliko može i koliko ima. A dajemo više od onog što smo rekli. Računali smo da će prosečno biti 250 hiljada, a biće 350 hiljada dinara, rekao je Vučić. On je najavio da će, ukoliko ostane novca, za šta postoje realne šanse, biti i drugi krug podele novca za Obrenovčane i ostale oštećene u poplavama širom Srbije.

U nastavku posete, premijer i ministri obišli su Osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“, koja je prvi objekat koji se obnavlja sredstvima Evropske unije, a na njegovu potpunu sanaciju čeka 1.539 obrenovačkih školaraca.

- Bitno je da se zna gde je svaki dinar utrošen. Renoviranje u ovoj školi košta više od 160 hiljada evra. Kada vidite koliko takvih objekata imamo, shvatićete da to uopšte nije mali novac, rekao je Vučić zahvalivši Evropskoj uniji na pomoći.

Na pitanje novinara da li ga brine rast Save od 1,2 metra u Obrenovcu, s obzirom na to da na nasipima nije ništa rađeno, premijer je rekao da ga brinu i reke u Krupnju i Valjevu.

- Izdvojili smo prvi novac pre sedam dana za "Srbija vode". Veliki problem je novac, jer za prve radove koji nam predstoje  treba nam oko 22 miliona evra, rekao je predsednik Vlade, ističući da bi tu pomoć Evropske unije dobrodošla.

-U ovom trenutku je 18 mašina Vojske Srbije ovde. Sutra dolazi dodatnih pet, tako da će sve planirane lokacije biti raščišćene kako je i planirano, rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je pre nekoliko dana i najavio da će Vojska opet raščišćavati obrenovačke ulice.

Direktorka škole „Jovan Jovnanović Zmaj“ Vera Đorđević istakla je da je ustanova na čijem je čelu jedna od najviše stradalih objekata u majskim poplavama. Ona je zahvalila premijeru i predstavnicima Evropske unije na sredstvima i pomoći u obnovi, u ime učenika i kolektiva škole.

Zamenik šefa delegacije Evropske unije Oskar Benetikt izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje početku radova na rekonstrukciji jedne od šest škola koje će biti obnovljene sredstvima Evropske unije.

- Ukupan iznos dosadašnje podrške je 30 miliona evra, koji će za sad biti upućeni na obnovu javnih objekata i privatnih kuća u 24 opštine koje su bile pogođene poplavama, rekao je zamenik šefa delegacije Evropske unije najavljujući dodatnih 50 miliona evra koji će biti usmerenu na prevenciju i zaštitu od poplava.

U jutarnjim časovima počela je i obnova prvih devet oštećenih i srušenih kuća, a na raščišćavanju parcela angažovani su pripadnici Vojske Srbije.

Radna grupa Kopnene vojske, pod komandom potpukovnika Živka Jovanovića, uklanja objekte koji su proglašeni neuslovnim za život kako bi na njihovom mestu u najkraćem roku bile podignute nove kuće.

- Na raščišćavanju je angažovano 60 lica iz svih sastava Kopnene vojske koji su podeljeni u osam timova koji od rane zore raščišćavaju parcele predviđene za izgradnju novih objekata, rekao je potpukovnik Jovanović uz uverenje da će posao biti završen u predviđenom roku.

U toku današnjeg dana počela je obnova prve kuće, doma porodice Ivanović, u Kninskoj ulici 65, u naselju Rvati.

- Naša kuća je u potpunosti stradala u poplavama. Prvo smo bili kod rodbine, a sad u šatoru. Nadam se da će sve biti brzo izgrađeno, kaže Slađana Ivanović, izražavajući zahvalnost Vojsci i opštini na brizi i brzini.

Do sada je u Obrenovcu prijavljeno 169 objekata koju su srušeni u nedavnim poplavama, a do sada je utvrđena stvarna šteta na njih 62, jer je tu reč o objektima za život, a ne pomoćnim zgradama, od čega samo devet ima dozvolu za početak obnove. Narednih dana planirano je da Vojska raščisti 62 parcela na kojima je predviđena gradnja, kako bi svi objekti porušeni usled katastrofalnih poplava bili ponovo obnovljeni i izgrađeni pre zime.


photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA

Get the Flash Player to see this player.



Изјава премијера Вучића | FLV
Миннистар Гашић о ангажовању Војске Србије | FLV
Потпуковник Живко Јовановић | FLV
Рашчишћавање | FLV
Грађанка Обреновца | FLV